Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.02.2014

Secretariatul Comunităţii Energetice îşi exprimă îngrijorarea cu privire la independența autorității de reglementare în energetică din Republica Moldova

Secretariatul Comunităţii Energetice îşi exprimă îngrijorarea cu privire la independența autorității de reglementare în energetică din Republica Moldova

Secretariatul Comunității Energetice îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la continua persecutare a lui Victor Parlicov, Director general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică.

Victor Parlicov a fost revocat din funcție pentru prima dată în iulie 2013 de către Parlamentul Republicii Moldova, din motive politice. Atunci, Secretariatul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acest fapt printr-o scrisoare adresată factorilor de decizie din țară și din Uniunea Europeană. Ulterior, demisia a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională.

În prezent, Victor Parlicov este acuzat, fiind condamnat de prima instanță, de încălcarea normelor privind secretul de stat. În cazul în care decizia va fi menținută de Curtea de Apel Chișinău în cadrul şedinţei de joi, 13 februarie, Victor Parlicov va fi privat de dreptul de a ocupa o funcție publică timp de un an. În această situație, fără a aduce atingere imparțialității instanțelor judecătorești din Republica Moldova, Secretariatul consideră necesar să sublinieze importanța deosebită pe care Comunitatea Energetică o acordă independenței autorităților naționale de reglementare.

Independența autorităților de reglementare de orice ingerință politică în activitatea sa sau încapacitatea de a-și exercita mandatul, se numără printre valorile supreme ale Comunității Energetice.

Menținerea acestei independențe este obligatorie pentru Republica Moldova
ca parte contractantă a Comunității Energetice.

Secretariatul Comunităţii Energetice va continua să urmărească foarte îndeaproape evoluțiile în dosarul intentat lui Victor Parlicov și, dacă va fi necesar, nu va ezita săinițieze procedura de infringement (constatarea încălcării de către R.Moldova a prevederilor Tratatului Comunității Energetice), anunță ANRE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus