Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-02-11/primministrul-greciei-va-efectua-o-vizita-la-chi-inau-la-7-aprilie-33451.html
Data: Feb 11, 2014 (14:09)

Prim-ministrul Greciei va efectua o vizită la Chișinău, la 7 aprilie

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 11 februarie  a.c., la Reședința prezidențială, o întrevedere cu ministrul Apărării al Republicii Elene, Dimitris Avramopoulos, însoțit de o delegație oficială, precum și de omologul său moldovean, Vitalie Marinuța.

Șeful statului a salutat vizita oficialului grec la Chișinău în contextul preluării președinției Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2014, de către Grecia. Nicolae Timofti a declarat că autoritățile Republicii Moldova au voința politică de a implementa programul de reforme, necesar pentru ralierea la standardele Uniunii Europene. „Îmi exprim convingerea că, în pofida presiunilor externe ce au drept scop deturnarea parcursul european al țării, Republica Moldova va semna în 2014 Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”, a subliniat președintele Nicolae Timofti.

Ministrul Apărării al Republicii Elene, Dimitris Avramopoulos, a declarat că alături de stabilirea cadrului necesar de colaborare bilaterală în domeniul militar, una din misiunile vizitei sale este să transmită un mesaj ferm de susținere din partea autorităților de la Atena a aspirațiilor europene ale Republicii Moldova. „În perioada mandatului de președinție a Uniunii Europene, Grecia a plasat în agenda priorităților acordarea asistenței necesare Republicii Moldova în parcursul său european. Drept dovadă a acestor intenții va fi vizita prim-ministrului Greciei, Antonis Samaras pe 7 aprilie 2014 la Chișinău”, a spus Dimitris Avramopoulos.

Ministrul Apărării al Republicii Elene a subliniat importanța asigurării unui climat de pace și stabilitate în această regiune a Europei. „NATO respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Autoritățile de la Chișinău urmează să decidă gradul de aprofundare a relațiilor cu Alianța. Guvernul elen este dispus să acorde asistența necesară în vederea modernizării forțelor armate ale Republicii Moldova și instruirii ofițerilor moldoveni în instituțiile de profil din Grecia”, a spus Dimitris Avramopoulos.

Ministrul Apărării al Republicii Elene l-a invitat pe președintele Nicolae Timofti să efectueze o vizită în Grecia, invitație care a fost acceptată, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.