Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.02.2014

Moldova: Un pachet minim de asigurari costa aproximativ 800 euro pe an

Moldova: Un pachet minim de asigurari costa aproximativ 800 euro pe an

816 euro/an poate costa un pachet minim de produse de asigurare pentru un cetatean al Republicii Moldova, arata un studiu realizat de www.xprimm.md - cel mai cunoscut portal de informatii cu privire la sectorul asigurarilor din Moldova. Calculele au fost realizate in baza informatiilor furnizate de companiile de asigurare locale pentru un pachet de sapte produse: asigurari auto (CASCO, RCA, Carte Verde), asigurare de locuinta, o polita de calatorie in strainatate, una de sanatate si respectiv o asigurare de viata.

Rezultatul studiului ne arata potentialul enorm pe care il are piata de asigurari din Republica Moldova, deoarece indicatorul de densitate al asigurarilor in prezent (cheltuiala medie anuala a unui cetatean pe produse de asigurare) atinge valoarea de circa 20 euro/an, fata de 89 euro/an in Romania, 113 euro/an in Bulgaria sau 71 euro/an in Serbia.

Calculele au fost realizate pentru un cetatean al Republicii Moldova, in varsta de 30 de ani, locuitor al orasului Chisinau, proprietar al unui apartament de doua camere, respectiv al unui autoturism DACIA Logan 1600 cmc fabricat in 2010.

Asigurari auto - 346 euro/an

Potrivit studiului, in cazul asigurarii autoturismului, tariful anual poate ajunge la 346 euro/an. Totalul este compus din - prima de asigurare pentru asigurarea CASCO - 250 euro/an, o polita de raspundere civila auto externa cu o valabilitate de 15 zile in toate tarile Sistemului Carte Verde - 64 euro, respectiv o polita RCA - 32 euro, potrivit informatiilor furnizate de MOLDCARGO.

Asigurare locuinta- 78 euro/an

In cazul politei de asigurare de locuinta, prima anuala ar putea ajunge la 78 euro si formata din 25 euro - asigurarea locuintei/constructiei, 25 euro - bunuri, respectiv 28 euro - raspunderea civila fata de terti.

Asigurari persoane - 393 euro/an

Potrivit tarifelor furnizate de companiile de asiguare locale, un cetatean al Republicii Moldova in varsta de 30 de ani ar trebui sa achite minim 167 euro/an (3.000 lei) pentru a-si asigura viata, respectiv - 222 euro (4.000 lei) - sanatatea (doar tratament ambulatoriu). Totodata, in cazul unei deplasari in strainatate, tariful unei polite medicale de calatorie ,valabila o saptamana, s-ar cifra la 3,71 euro.

Prima de asigurare minima anuala pentru asigurarile de viata traditionale in valoare de de 3.000 lei se situeaza sub nivelul salariului mediu lunar al moldovenilor, care in 2013 a fost de 3.850 lei, au declarat reprezentantii GRAWE CARAT Asigurari.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus