Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.02.2014

Reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova

Reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a găzduit astăzi, 10 februarie 2014, la Bruxelles, alături de ministrul francez pentru afaceri europene Thierry Repentin, reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM). Lucrările au fost prezidate operativ de şeful diplomaţiei române.

A participat, în calitate de principal invitat, Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova. Sprijinul politic pentru agenda europeană a Republicii Moldova s-a reflectat în participarea a 20 de miniştri de externe şi afaceri europene, cea mai substanţială prezenţă a statelor membre UE la acest nivel, din toate cele opt ediţii ale formatului iniţiat de România şi Franţa. De asemenea, au fost prezenţi comisarul pentru extindere şi politica de vecinătate, Štefan Füle, şi secretarul general adjunct al Serviciului European de Acţiune Externă, Helga Schmid.

Subiectul principal al discuţiilor a fost analizarea obiectivelor asumate de autorităţile de la Chişinău, pe anul în curs, în ce priveşte integrarea europeană şi procesul intern de reforme şi consolidare instituţională.
Ministrul Titus Corlăţean a remarcat progresele incontestabile ale Republicii Moldova pe calea integrării europene, realizate într-un context regional complex, în plină evoluţie. După eforturile depuse cu consecvenţă în ultimii patru ani, 2014 trebuie să fie anul confirmării concrete a meritelor Chişinăului. Semnarea Acordului de Asociere, preconizată a se realiza până la finele lunii august 2014, va genera transformarea profundă, în sens pozitiv, a cadrului general al relaţiilor cu Uniunea Europeană. Totodată, liberalizarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, aşteptată a se produce în lunile următoare, este o dovadă concretă a beneficiilor directe, pentru întreaga societate, aduse de angajarea în proiectul european. Ministrul Titus Corlăţean a făcut apel la consolidarea, în acest an, a sprijinului european pentru autorităţile de la Chişinău: „Văd în evoluţiile curente din Parteneriatul Estic un motiv în plus pentru a accelera calendarul european al Republicii Moldova – partener care şi-a reconfirmat şi îşi menţine ferm cursul pro-european. Anul 2014 ar trebui să plaseze Republica Moldova pe un traseu european ireversibil. Aceasta ar fi cea mai potrivită răsplată pe care o putem da eforturilor meritorii ale partenerilor noştri de la Chişinău”, a subliniat ministrul român.

Viceprim-ministrul Natalia Gherman a evidenţiat calendarul reformelor avute în vedere în următoarele luni, astfel încât Republica Moldova să fie în măsură să fructifice plenar noul cadru al relaţiilor cu Uniunea - Acordul de Asociere. A salutat avansarea rapidă a procesului legislativ şi decizional privind liberalizarea vizelor, care va permite cetăţenilor Republicii Moldova să circule fără viză în spaţiul european din cursul acestui an. A asigurat în legătură cu menţinerea, pe mai departe, a orientării ferme către Uniunea Europeană, către racordarea deplină la spaţiul şi la valorile europene.
Participanţii la reuniune au transmis un mesaj clar de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova. A fost recunoscută complexitatea momentului actual, evidenţiată de evoluţiile regionale şi de contextul pre-electoral din Republica Moldova, care vor impune Chişinăului un efort riguros, coerent şi determinat pentru îndeplinirea obiectivelor europene. S-a degajat, totodată, aşteptarea comună privind necesitatea continuării reformelor democratice şi consolidării instituţiilor, în special în domeniile justiţiei şi afacerilor interne, luptei împotriva corupţiei şi îmbunătăţirii mediului de afaceri.
Ministrul Titus Corlăţean a făcut omologilor săi propunerea ca următoarea reuniune ministerială a GAERM să aibă loc în septembrie 2014, în Republica Moldova, idee primită cu receptivitate de demnitarii prezenţi, potrivit MAE român.

GAERM este un mecanism ministerial, cu caracter informal, lansat în ianuarie 2010 la iniţiativa României, cu sprijinul Franţei, care s-a dovedit eficient în promovarea intereselor şi vizibilităţii Republicii Moldova pe agenda europeană. Reuniunea din 10 februarie 2014 a fost cea de-a opta a Grupului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus