Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.02.2014

Iurie Leancă: Guvernul va face tot posibilul pentru ca vinurile moldovenești să cucerească noi piețe de desfacere

Iurie Leancă: Guvernul va face tot posibilul pentru ca vinurile moldovenești să cucerească noi piețe de desfacere

Prim-ministrul Iurie Leancă s-a întâlnit astăzi cu un grup de vinificatori cu care a discutat despre situația actuală din domeniu, promovarea vinului autohton pe noi piețe de desfacere, dar și eforturile Guvernului în vederea revenirii pe piața Federației Ruse.

„Vă asigur că Guvernul va face tot posibilul pentru ca vinurile moldovenești să cucerească noi piețe strategic importante, așa cum ar fi, spre exemplu, Olanda și alte state nordice ale Europei, Statele Unite ale Americii, China și India, țări care sunt în mare parte consumatoare de vinuri și în care există un interes față de vinul moldovenesc”.

Totodată, Iurie Leancă a declarat că Guvernul va face tot posibilul pentru ca vinul moldovenesc să revină pe piața rusă. „Am discutat acest subiect la Soci, cu Premierul rus Dmitri Medvedev. Voi folosi orice oportunitate ca să readuc vinurile noastre pe piața rusă, inclusiv discuțiile informale la „bufet”. Atmosfera discuțiilor neoficiale contribuie, adeseori, la limpezirea unor întrebări”, a afirmat Șeful Executivului.

Iurie Leancă a discutat și despre vizita pe care urmează să o întreprindă la începutul lunii martie în SUA, cu un grup de vinificatori. „SUA și-au manifestat interesul față de vinurile moldovenești și și-au exprimat intenția de a ne acorda ajutor în vederea promovării vinurilor moldovenești în rândurile consumatorilor americani. SUA este o piață de desfacere importantă și trebuie să fim pregătiți pentru ca să beneficiem de această șansă”, a subliniat Șeful Cabinetului de miniștri.  

În altă ordine de idei, Premierul a îndemnat vinificatorii să participe la întrevederile cu oamenii de afaceri din Polonia, care vor fi organizate la Chișinău.

În cadrul întrevederii, vinificatorii au cerut suportul Guvernului în vederea procurării, în leasing, a utilajelor pentru fabricile de vinuri, precum și sporirea subvențiilor la plantarea viței de vie și subvenționarea unor categorii de utilaje.

Iurie Leancă a cerut Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și Oficiului Național al Viei și Vinului să prezinte o Strategie de promovare a vinului moldovenesc peste hotare. A fost apreciat faptul că vinificatorii au contribuit esențial la colectarea fondurilor pentru promovarea vinurilor peste hotare, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus