Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.02.2014

Întrevederea ministrului Natalia Gherman cu Secretarul General NATO

Întrevederea ministrului Natalia Gherman cu Secretarul General NATO

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut, astăzi, 10 februarie 2014, o întrevedere cu Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, în cadrul vizitei oficialului moldovean la Bruxelles.

În timpul discuţiilor au fost abordate aspectele cooperării ţării noastre cu Alianţa Nord-Atlantică şi domeniile în care NATO poate oferi asistenţa necesară R. Moldova în reformarea sectorului de Apărare şi Securitate al ţării. De asemenea, a fost salutată decizia R. Moldova de a participa la operaţiunea derulată de NATO cu mandat ONU în Kosovo şi a fost exprimată convingerea că, în acest fel, R. Moldova va contribui la întărirea securităţii europene, iar militarii moldoveni în operaţiunea KFOR vor contribui la dezvoltarea capacităţilor de interoperabilitate ale Armatei Naţionale.

Totodată, au fost trecute în revistă progresele în implementarea Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) RM-NATO şi au fost identificate domeniile în care Alianţa poate să ofere asistenţă R. Moldova în reformarea sectorului de securitate al ţării. În context, s-a subliniat importanţa implementării proiectelor de cooperare, inclusiv al celui privind evacuarea şi distrugerea pesticidelor cu termen expirat de pe teritoriul R Moldova, faza a treia a căruia a fost lansată în  iulie 2013, şi realizat cu sprijinul financiar al ţărilor membre şi partenere NATO.

Secretarul General NATO a apreciat evoluţia relaţiilor R. Moldova cu Alianţa şi faptul că, dialogul politic se aprofundează şi extinde, a reiterat susţinerea Alianţei pentru integritatea teritorială a R. Moldova şi a dat asigurări ministrului moldovean privind sprijinul plenar în promovarea reformelor şi modernizarea ţării. Potrivit oficialului, NATO respectă întru totul statutul de neutralitate stipulat în Constituţia R. Moldova şi a declarat că este la discreţia autorităţilor moldoveneşti să decidă gradul de aprofundare a relaţiilor cu Alianţa, având în vedere experienţa vastă de cooperare a acesteia cu ţările neutre şi nealiniate de care poate beneficia şi R. Moldova.
 
Potrivit MAEIE, șefa diplomaţiei de la Chişinău a mulţumit Secretarului General pentru asistenţa oferită de Alianţă R. Moldova în reformarea sectorului de securitate al ţării şi a reiterat invitaţia adresată Secretarului General de a efectua o vizită la Chişinău.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus