Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.02.2014

Președintele BERD a salutat pasul important făcut de către Banca Națională a Moldovei de a-i lipsi de drepturi de vot pe acționarii care acționează concertat la Victoriabank

Președintele BERD a salutat pasul important făcut de către Banca Națională a Moldovei de a-i lipsi de drepturi de vot pe acționarii care acționează concertat la Victoriabank

Președintele BERD, Sir Suma Chakrabarti, a declarat jurnaliștilor la Chișinău că problemele din sectorul bancar - lipsa de transparență în structurile de proprietate și guvernarea corporativă slabă - împiedică investițiile BERD. Acesta a mai spus că lupta împotriva corupției în toate sectoarele, inclusiv în sistemul judiciar, va fi esențială pentru atragerea investițiilor.

Totodată Sir Suma a salutat pasul important făcut de către Banca Națională a Moldovei de a-i lipsi de drepturi de vot pe acționarii care acționează concertat la Victoriabank, banca în care BERD deține 15 la sută din acțiuni.

Președintele BERD a declarat: "Banca Națională a Moldovei a făcut un pas foarte important și curajos în direcția corectă, pasul care arată că reglementarea robustă este posibilă. De asemenea este foarte important faptul că autoritățile au sprijinit Banca Națională în această decizie. Acest lucru este un semnal încurajator pentru investitori, și nu doar în sectorul bancar, dar în economia Moldovei în general. Mai sunt multe de făcut pentru a asigura respectarea statului de drept în Moldova și autoritățile pot conta pe sprijinul BERD în această privință.”

Reamintim, că decizia a fost aprobată, miercuri, de Consiliul de administrație al Băncii Naționale. În cadrul unei conferințe de presă de joi, Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, a anunțat că regulatorul deține destule probe a faptului că acești acționari au acționat concentrat fără o decizie a Băncii Naționale. Potrivit sursei citate, procedura de achiziție a pachetelor de acțiuni mari de cele două grupuri, a fost coordonată și asigurată fără respectarea transparenței.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus