Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.02.2014

Credite în valoare de 59 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare în municipiul Chișinău

Credite în valoare de 59 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare în municipiul Chișinău

Banca Europeană de Investiții (BEI), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Uniunea Europeană, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, își unesc eforturile pentru a sprijini modernizarea infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare în capitala Republicii Moldova, Chișinău.

BERD și BEI vor acorda credite în sumă de 24 de milioane de euro fiecare pentru S.A. Apă Canal Chișinău, în timp ce UE va contribui cu un grant de 11 milioane de euro.

Astăzi la ceremonia de semnare a proiectului, Președintele BEI, Werner Hoyer a declarat: „Apa este esențială pentru viață, iar îmbunătățirea sistemului de aprovizionare cu apă din municipiul Chișinău va spori în mod semnificativ calitatea apei potabile, va reduce scurgerile și va îmbunătăți sistemul de tratare a apelor uzate. Acest angajament nou comun al BEI și BERD, va reflecta punctele noastre forte și complementare, care combină experiența în domeniul modernizării rețelelor de aprovizionare cu apă din Europa și sprijină implementarea în Republica Moldova. Salutăm în continuare  sprijinul Uniunii Europene atât prin evaluarea detaliată a necesităților investiționale, cât și prin grantul din partea Instrumentului European de Vecinătate. Proiectul de reabilitare a sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare din Chișinău este cu adevărat un proiect de anvergură care demonstrează parteneriatul pe termen lung al Europei cu Republica Moldova.”

Președintele BERD Sir Suma Chakrabarti a adăugat: „Acesta este un program foarte important de investiții. Semnificația acestuia nu rezidă doar în volumul semnificativ de finanțare, dar și în impactul pe care îl va avea asupra vieții oamenilor. Acesta este un exemplu remarcabil al cooperării între instituțiile financiare internaționale și Uniunea Europeană.”

Fondurile vor fi utilizate pentru a finanța extinderea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare. Programul de modernizare va îmbunătăți eficiența rețelei de aprovizionare cu apă a orașului, va economisi energia și va contribui la viitoarea conformare cu directivele relevante ale UE.

Rețeaua de aprovizionare cu apă existentă în Chișinău, un oraș cu 800.000 de locuitori, datează din perioada sovietică și nu mai este suficientă pentru a satisface cerințele orașului. Din cauza lipsei de investiții, segmente importante ale rețelei au nevoie urgentă de renovare. Investițiile prevăzute în cadrul noului program de modernizare vor reduce pierderile de apă, vor îmbunătăți calitatea apei și reduce riscurile pentru sănătate.

Șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova, Ambasadorul Pirkka Tapiola, a adăugat: "Acest program important va permite companiei Apă Canal Chișinău să îmbunătățească eficiența și calitatea serviciilor și să reducă impactul asupra mediului în zona în care se află. UE a sprijinit faza de pregătire a acestui proiect printr-un studiu de fezabilitate pentru care a oferit 3 milioane de euro, și în continuarea acestui sprijin oferă un grant de 11 milioane de euro pentru lucrările de construcție și reabilitare. Grantul UE împreună cu împrumuturile BERD și BEI, ajută la îmbunătățirea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, și e o povară mică în termeni de credit pentru chișinăueni.

Începând cu anul 2007, BERD și BEI au finanțat 9 proiecte în Moldova în valoare totală de 674 milioane euro după principiul 50/50, în sectoarele de reabilitare a drumurilor, transportul public, modernizarea și reabilitarea rețelei de transport a energiei, precum și serviciile de aprovizionare cu apă.

Granturile UE aferente investițiilor BERD și BEI în Republica Moldova, se cifrează la peste 100 de milioane de euro în cadrul a peste 10  proiecte în energetică, infrastructură și sectoarele municipale.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Republica Moldova și până în prezent a semnat peste 100 de proiecte care finanțează energetica, transportul, businessul agricol, industria generală și sectorul bancar, în valoare totală de circa 900 de milioane de euro.

Printre partenerii estici, Republica Moldova este un partener important pentru BEI, cu cel mai mare volum de creditare a BEI pe cap de locuitor. De la începutul creditării de către BEI în Republica Moldova în anul 2007, au fost acordate împrumuturi care depășesc 450 de milioane de euro în împrumuturi pe termen lung, inclusiv suport pentru drumuri mai bune, transport public, apă, energetică și agricultură,potrivit unui comunicat de presă al BERD.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus