Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.02.2014

Dorin Drăguţanu: Deprecierea treptată a leului faţă de valutele străine are o tendinţă sezonieră şi se va inversa în primăvară

Dorin Drăguţanu: Deprecierea treptată a leului faţă de valutele străine are o tendinţă sezonieră şi se va inversa în primăvară

Deprecierea treptată a leului faţă de valutele străine are o tendinţă sezonieră şi se va inversa în primăvară, cînd vom asista la o apreciere a monedei naţionale, a declarat într-o conferinţă de presă guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu.

„Să nu uităm că sîntem în perioada rece a anului şi că sîntem la începutul anului, cînd există o cerere mai mare pentru valută din partea agenţilor economici, în principal, a importatorilor de resurse energetice şi, de asemenea, o ofertă puţin mai mică din partea populaţiei”, precizează guvernatorul.

Potrivit acestuia, „dacă în anii 2012 şi 2013 în medie oferta de numerar în valută de la populaţie acoperea sută la sută cererea din partea agenţilor economici, în luna ianuarie 2014, această acoperire a ajuns la nivelul de 86 la sută. Acesta induce o oarecare aşteptare din partea agenţilor economici cu privire la posibila depreciere în continuare a leului, ceea ce îi determină să accepte cursuri mai ridicate pe care le afişează băncile”.

Drăguţanu se arată sigur că, o dată cu venirea primăverii, odată cu echilibrarea cererii şi a ofertei, foarte mulţi agenţi economici care astăzi cumpără la orice preţ valută, vor constata că au plătit prea mulţi bani în ianuarie şi februarie pentru această valută, adică au acceptat un curs prea ridicat.

Un al doilea factor ce determină deprecierea treptată a leului este evoluţia pe pieţele financiare internaţionale, în general din regiune.

„Rubla rusească s-a depreciat de la începutul anului cu 6,1 la sută, hrivna ucraineană s-a depreciat cu 7,7 la sută, iar lira turcească cu 4,7 la sută. Este vorba despre trei din cei mai mari parteneri comerciali străini ai Moldovei. Acest lucru induce populaţiei sentimentul că dacă şi rubla rusă s-a depreciat atît de semnificativ, probabil ar exista condiţii obiective şi pentru deprecierea leului”, mai spune guvernatorul BNM.

BNM „este foarte bine pregătită pentru aceste turbulenţe, rezervele valutare ale Băncii Naţionale sînt la nivelurile istorice, peste 2,8 miliarde de dolari SUA”. „Noi nu vedem deocamdată şocuri din partea cererii externe, exporturile continuă să crească, prin urmare, această aşteptare indusă cumva de depreciere în minţile cetăţenilor alimentează acea inerţie de depreciere a leului. Noi sîntem ferm convinşi că acest trend se va inversa. Sîntem ferm convinşi că vom avea presiuni de apreciere în această vară, desigur, dacă nu vom avea surprize catastrofale din mediul extern”, a mai afirmat Drăguţanu.

Lunea trecută, cursul leu/euro a înregistrat un record istoric de la punerea în circulaţie a monedei unice europene, de 18 lei şi 27 de bani pentru un euro, iar cursul leu/dolar este cel mai înalt din ultimii opt ani.

În raportul asupra inflaţiei, prezentat astăzi de BNM, se menţionează că „datele publicate pe pieţele internaţionale indică probabilitatea ridicată de depreciere a monedei unice europene, atingînd o rată medie de schimb în 2014 şi 2015 de 1,34 şi, respectiv, 1,28 dolari SUA pentru un euro. Nivelul actual este de 1,35 USD pentru un euro”.

Ministerul finanţelor menţiona în nota informativă la Legea Bugetului de Stat că „pentru anii 2014-2016 se prognozează fluctuaţii neesenţiale ale cursului de schimb al leului la sfîrşitul anului, între 12,9 lei şi 13 lei pentru un dolar SUA”, informează Moldpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus