Trimite e-mail | Printeaza
Externe
05.02.2014

Noi reguli previn exploatarea muncitorilor sezonieri din afara UE: interviu cu Claude Moraes

Noi reguli previn exploatarea muncitorilor sezonieri din afara UE: interviu cu Claude Moraes

În fiecare an, peste 100.000 de muncitori vin în UE pentru a munci în sectoarele care au nevoie de forță de muncă în plus în anumite sezoane – precum agricultura sau turismul. Miercuri, 5 februarie, Parlamentul European va dezbate și vota primele reguli UE privind muncitorii sezonieri. Regulile au fost aprobate provizoriu de statele membre și doresc oprirea exploatării imigranților. Raportorul Claude Moraes (S&D, Regatul Unit) ne-a acordat un interviu.

Cum vor beneficia de aceste reguli muncitorii sezonieri din afara UE?
 
Pentru prima dată, muncitorii sezonieri care vin din afara UE vor avea dreptul la beneficii precum locuințe adecvate, dreptul de a-și extinde șederea sau de a-și schimba angajatorul. Există reguli stricte și referitoare la egalitate, protecția împotriva concedierii și un regim de inspecții. Fără inspecții și sancțiuni, multe din bunele intenții nu vor fi puse în practică. În acest fel ne asigurăm că muncitorii sezonieri care vin din afara UE nu sunt exploatați.

Când toată lumea va înțelege că muncitorii sezonieri au standarde mai bune, se aliniază toate standardele și situația se ameliorează pentru toți muncitorii.

Vor aborda noile reguli dumpingul social pentru muncitorii sezonieri din UE și din afara acesteia?

Deși șomajul este important în Europa, există sectoare care au nevoie să atragă muncitori din țări terțe. Trebuie să ne asigurăm că acest lucru se face într-un mod rezonabil, cu standarde decente. Dacă nu avem acest tip de legislație, dacă nu asigurăm aceste standarde, vom ajunge la dumping social, la exploatare. Angajatorii ar putea să angajeze ilegal; ar crește imigrația ilegală și ar fi încurajat traficul. Aceste reguli nu vor rezolva toate problemele peste noapte, dar sunt un pas în direcția bună.

Parlamentul European a cerut consolidarea protecției sociale a muncitorilor sezonieri, dar statele membre se tem de costuri adiționale. Sunt fondate aceste temeri?

Nu cred că aceste reguli ar fi văzut lumina zilei dacă statele membre nu ar fi fost liniștite în privința costurilor. Angajatorii serioși, la rândul lor, sunt mulțumiți, considerând că prețul merită plătit: muncitori tratați bine sunt mai productivi.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus