Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.02.2014

Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu Jennifer Leigh Brush, șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova

Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu Jennifer Leigh Brush, șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 5 februarie a.c., o întrevedere cu Jennifer Leigh Brush, șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova.

Nicolae Timofti a mulțumit Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa pentru exprimarea unei poziții ferme și consecvente de soluţionare a conflictului transnistrean pe baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Șeful statului și-a exprimat dorința ca părțile implicate în negocierile în formatul 5+2 să-și intensifice eforturile în vederea identificării unor soluții politice durabile de reglementare a diferendului transnistrean. „Acordarea unui statut special regiunii din stânga Nistrului în cadrul Republicii Moldova oferă condițiile necesare pentru bunăstarea și păstrarea identității etnice şi culturale a tuturor cetățenilor”, a declarat președintele țării.

Nicolae Timofti și-a exprimat îngrijorarea față de acțiunile deliberate ale autorităților din regiunea transnistreană de tensionare a situației, având drept scop obstrucționarea parcursului european al Republicii Moldova.

Președintele a reiterat poziția oficială a autorităților Republicii Moldova cu privire la necesitatea retragerii de pe teritoriul țării noastre a trupelor şi stocurilor de muniţii ale Federației Ruse, precum și înlocuirea forțele de menținere a păcii din zona de securitate de pe Nistru cu o misiune civilă cu mandat internațional.

Șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Jennifer Leigh Brush, a pledat pentru consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului prin includerea pe agenda negocierilor atât a problemelor politice, cât și a celor sociale și economice.
„Respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană și asigurarea funcționării normale a școlilor cu predare în grafia latină din stânga Nistrului rămâne o preocupare constantă a organizației”, a declarat Jennifer Leigh Brush.

În cadrul discuției, interlocutorii au făcut un schimb de opinii cu privire la ultimele evenimente din Găgăuzia, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus