Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-02-05/monica-macovei-ac-ioneaza-pentru-ridicarea-vizelor-pentru-ceta-enii-republicii-moldova-33368.html
Data: Feb 5, 2014 (12:58)

Monica Macovei acționează pentru ridicarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova

Europarlamentarul Monica Macovei a semnat alături de președintele Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET), Elmar Brok, și raportorul permanent pentru Republica Moldova în cadrul AFET, Graham Watson, o scrisoare prin care AFET susține și cere liberalizarea imediată a vizelor pentru Republica Moldova. Monica Macovei este președinte al Delegației Parlamentului European la Comisia parlamentară de cooperare UE—Republica Moldova.

'Comisia pentru afaceri externe, după ce a consultat coordonatorii grupurilor politice, raportorul pe Moldova și Președintele Delegației pentru relațiile cu Moldova, a decis [...] să-și exprime sprijinul pentru propunere (n.r. eliminarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova)', se arată în scrisoarea celor 3 europarlamentari.

Liberalizarea vizelor este în beneficiul cetățenilor moldoveni și poate contribui la rezolvarea pașnică a conflictului din regiunea Transnistreană, consideră semnatarii.

Scrisoarea subliniază progresele Republicii Moldova: 'În ultimii 3 ani și jumătate, a făcut eforturi considerabile și progrese în dialogul privind liberalizarea vizelor. Rezultatul acestor eforturi a fost parafarea Acordului de Asociere la Summitul de la Vilnius și faptul că Republica Moldova a fost recunoscută drept prima țară a Parteneriatului Estic care a îndeplinit integral cerințele Planului de acțiune privind liberalizarea vizelor', se precizează în scrisoarea semnată de Elmar Brok, Graham Watson și Monica Macovei, în numele Comisiei pentru afaceri externe.

Cei trei europarlamentari mai cer finalizarea procedurilor legislative și eliminarea efectivă a obligației vizelor în această primăvară, înainte de finalul actualei legislaturi a Parlamentului European.

Scrisoarea a fost trimisă Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European.

www.monica-macovei.ro