Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.02.2014

Declarațiile făcute în debutul ședinței Guvernului, din 5 februarie 2014

Declarațiile făcute în debutul ședinței Guvernului, din 5 februarie 2014

Prim-ministrul Iurie Leancă:

„Înainte de a trece la agenda zilei de astăzi, din ultimele informații, am înțeles că domnul Iovcev, directorul liceului „Lucian Blaga" a fost reținut.

Domnule Carpov, care este situația și ce ați întreprins pentru a găsi o soluție?

Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov:

Domnule Prim-ministru,

din informația operativă pe care o avem, domnul Iovcev, directorul liceului „Lucian Blaga" din Tiraspol, însoțit de contabila acestei instituții, a fost la Chișinău. Pe drum, înapoi, se deplasau cu automobilul și după trecerea liniei administrative au fost opriți de un grup de reprezentanți ai unor structuri militarizate din regiunea transnistreană. Li s-a cerut să fie efectuată o examinare sau percheziție a autoturismului, ei nu au fost de acord. La moment, persoanele respective, însoțite de șoferul autoturismului, se află încă la locul unde au fost opriți, numărul de persoane din partea structurilor transnistrene s-a mărit. La Chișinău a fost convocată o ședință a delegației în Comisia Unificată de Control din partea Republicii Moldova, a Chișinăului, am avut deja consultări cu partenerii internaționali, a fost solicitată o deplasare de urgență a observatorilor militari din partea Comisiei Unificate de Control pentru a se afla la fața locului. Pentru ca această deplasare să aibă loc, e nevoie de acordul tuturor participanților care încă nu este, dar reprezentanții trupelor de pacificare din partea Republicii Moldova sunt deja în drum spre locul unde se află autoturismul, pentru a fi prezenți și a urma toate procedurile, în conformitate cu reglementările care există în Zona de Securitate.

Prim-ministrul Iurie Leancă:

Vă mulțumesc, domnule Viceprim-ministru pentru această informare. Vă rog frumos, nu doar să urmăriți foarte atent ce se întâmplă pe acest caz, dar să întreprindeți toate măsurile, și ceilalți colegi care au repsonsabilități. Eu speram că după ședința grupului de lucru pe acest subiect, cel puțin pentru o anumită perioadă, am găsit o soluție. Se pare că, totuși, tentativele de menținere a tensiunii pe o problemă unde e vorba de copii, în primul rând, iată că ea mai persistă acolo, la unii, la Tiraspol. Să mă țineți și pe mine la curent și dacă e nevoie, să ne vedem de urgență.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov:

Adițional aș putea să menționez faptul că pentru vineri este deja convenită o întâlnire la nivelul reprezentanților politici și regretăm foarte mult că în loc să discutăm subiectele pe care le avem, inclusiv pe problema școlilor, la masa de negocieri, așa cum insistă Chișinăul, noi avem parte de noi situații legate de provocări, acțiuni unilaterale, acțiuni necoordonate care tensionează situația.

Prim-ministrul Iurie Leancă: Eu vă mulțumesc frumos. Încă un subiect - aș vrea să-l comentez succint, cel care ține de așa zisul referendum consultativ din autonomia găgăuză, care a avut loc duminică.

Stimați colegi, sunt absolut convins că cei care locuiesc în raionul Leova își doresc spitale și școli, așa cum și-o doresc toți cetățenii Republicii Moldova și cum și-o doresc cetățenii din autonomie.  Sunt convins, și cei de la Ungheni își doresc să aibă proiecte în localitățile raionului, în satele în care locuiesc, proiecte de canalizare, de conectare la apă de calitate bună, exact așa cum își doresc și cei care locuiesc în autonomie. Sunt convins că și cei din Soroca, și cei din Drochia își doresc drumuri, infrastructură de calitate construită din banii bugetului național și din banii partenerilor noștri europeni, inclusiv.

Pe acest motiv, în primul rând, aș ruga conducerea autonomiei să nu se ocupe doar de blamarea și ignorarea acestor eforturi care au fost întreprinse în autonomie, ci să mai prezinte obiectiv starea de lucruri, fără a ignora, bineînțeles, provocările și problemele care există. Noi vom continua să ne preocupăm de toate problemele care există și în Sudul, și în Centrul, și în Nordul Republicii Moldova. Și vreau să vă asigur, domnule viceguvernator Ianioglo, că mâine, atunci când mă voi vedea cu colegii, cu președinții celor două bănci extrem de importante: BERD și BEI, vom discuta despre investiții noi în Republica Moldova, inclusiv în autonomia găgăuză. Atunci când mă voi vedea, la Soci, cel puțin preconizez să mă văd cu Premierul rus Dmitri Medvedev, vom discuta, inclusiv despre relația pe care o au agenții economici din autonomie cu Federația Rusă. Când voi merge cu vinificatorii noștri, la începutul lui martie în SUA, voi insista ca și vinificatorii din Găgăuzia să facă parte din această delegație, pentru a vedea cum putem împreună să participăm la intrarea pe o piață enormă, extrem de promițătoare pentru vinificatorii noștri.

Vreau să mai fac încă o dată un apel care ține de aceste referendum așa zis, și ceea ce am auzit atunci când am fost cu domnul Președinte Corman și cu colegii. Și dumneavoastră, și domnul Guvernator, și cei din Adunarea Populară au zis: De ce vă temeți de acest exercițiu? Îl desfășurăm, aflăm opinia poporului și atât". Iată constat că ... „nu-i atât", că se planifică alte acțiuni și așa mai departe, care cred, totuși, au dorința de a destabiliza situația din Republica Moldova.

Apropo's, am mai auzit apeluri din partea unor politicieni de aici, că ar fi bine ca bașcanul autonomiei să nu aibă calitatea de membru al Guvernului. Eu nu cred că sugestia este bună, ba din contra, cred că este o poziție pe care bașcanul sau dumneavoastră, atunci când sunteți în locul lui, să o folosiți la maximă utilitate: să puneți întrebări, să discutați probleme nu doar care țin nemijlocit de autonomie, ci așa cum am discutat noi aici și am formulat mandatele pentru delegația noastră de negociatori pe Zona de Liber Schimb, pe Acordul de Asociere.

Aici să facem inclusiv politică, dar nu în afara acestei clădiri și deseori politică iresponsabilă. Deci, domnule Ianioglo, vă rog frumos să-i transmiteți și domnului bașcan, și celorlalți colegi, că noi dorim să ne axăm pe elemente constructive, care țin de bunăstarea cetățenilor noștri și nu pe anumite acțiuni care sunt îndreptate împotriva integrității teritoriale a Republicii Moldova. Am o rugăminte și sper să fie auzită acolo, iar dumneavoastră să o transmiteți întocmai, și nu denaturat cumva.   

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus