Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-02-04/trei-persoane-au-fost-retzinute-de-cna-in-cadrul-unei-ample-operatziuni-desfashurate-in-baza-mai-mul-33340.html
Data: Feb 4, 2014 (14:14)

Trei persoane au fost reţinute de CNA în cadrul unei ample operaţiuni desfăşurate în baza mai multor dosare ce vizează spălări de bani

Trei persoane au fost reţinute de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA, în cadrul unei ample operaţiuni desfăşurate în baza mai multor dosare ce vizează spălări de bani, corupere pasivă şi trafic de influenţă. Este vorba despre şeful-adjunct al unei Direcţii din cadrul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat şi doi pretinşi oameni de afaceri. În prezent, cele trei persoane se află în custodia CNA, urmând ca procurorii să le înainteze învinuirea.

Figuranţii sunt bănuiţi că ar fi organizat o schemă de extorcare de bani de la agenţi economici pentru o aşa-numită taxă de protecţie, susţinând că pot soluţiona cu responsabili din fisc probleme legate de controale fiscale. Potrivit informaţiilor preliminare, pretinşii oameni de afaceri aveau rolul de intermediari. Se presupune că aceştia creau probleme prin intermediul Fiscului anumitor agenţi economici, după care tot ei veneau cu soluţiile.

Astfel, în urma acţiunilor de urmărire penală, procurorii şi ofiţerii anticorupţie au efectuat peste 20 de percheziţii, între care trei percheziţii au avut loc la IFPS, Inspectoratul Fiscal al sectorului Centru şi Buiucani. Alte 17 percheziţii au avut loc la domiciliile bănuiţilor şi în automobilele acestora. La momentul reţinerilor, ofiţerii CNA au depistat 20 000 de dolari la unul dintre pretinşii oameni de afaceri, iar la funcţionarul de la IFPS au fost găsiţi 80 000 de lei.

În total,  angajaţii CNA au transmis bănuiţilor 135 000 de dolari şi 100 de mii de lei, în trei tranşe. Respectiv, aproximativ 2 000 000 de lei a constituit suma de bani,transmisă sub controlul procurorilor şi ofiţerilor Centrului Naţional Anticorupţie, figuranţilor în dosarul spălării de bani, coruperii pasive şi traficului de influenţă. De notat că aceasta este cea mai mare sumă de bani transmisă de CNA în cadrul unor urmăriri penale.

După descinderile de luni, un agent economic s-a prezentat cu autodenunţ la CNA. Acesta a reclamat că a achitat 180 000 de lei aceloraşi figuranţi.

Potrivit CNA, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare.