Trimite e-mail | Printeaza
Social
04.02.2014

Tot mai multe cazuri de violență asupra copilului sînt identificate și raportate de cadrele didactice, în colaborare cu elevii și părinții

Tot mai multe cazuri de violență asupra copilului sînt identificate și raportate de cadrele didactice, în colaborare cu elevii și părinții

Ministerul Educaţiei a prezentat marți, 4 februarie curent, rezultatele raportului pentru primul semestru al anului de studii 2013-2014 privind cazurile de violență față de copii, în conformitate cu prevederile Procedurii de organizare instituţională şi intervenţie a lucrătorilor instituţiilor de învăţămînt în cazurile de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului. Raportul a fost elaborat în baza datelor oferite de Direcţiile raionale/ municipale învăţămînt, tineret şi sport (DRÎTS) și a instituțiilor subordonate, pentru perioada septembrie-decembrie 2013.

Angajaţii din sector, fiind sesizați de copii și părinți, au identificat în această perioadă 6332 cazuri de violenţă faţă de copii sau cu 2618 mai multe decît în perioada martie-mai 2013. Aceste cifre includ 3026 cazuri de abuz fizic, 1940 cazuri de abuz psihologic, 43 cazuri de abuz sexual, 1164 cazuri de neglijare, 159 cazuri de exploatare prin muncă. Din numărul total, 384 cazuri grave suspecte de abuz (cu 173 mai multe decît în perioada martie-mai 2013) au fost referite de către angajaţii din sector instituțiilor cu atribuții în protecția drepturilor copilului. 

Potrivit ministrului Educaţiei, Maia Sandu, datele raportului arată o reală implicare a cadrelor didactice și a personalului non-didactic, în strînsă colaborare cu elevii și părinții acestora, în identificarea și raportarea cazurilor suspecte de violență față de copii. În acelaşi context, ministrul Educaţiei a menționat că ,,acțiunile de prevenire a violenței nu dau rezultatele scontate și, drept consecință, numărul cazurilor de abuz față de copii este în creștere, iar ministerul este zilnic sesizat asupra cazurilor de violență care ar putea fi prevenite și soluționate în cadrul instituțiilor de învățămînt”. Ministrul Educației s-a arătat îngrijorată și de faptul că ,,există încă directori de instituții care nu raportează cazurile de abuz față de copii pentru a nu dăuna imaginii instituției și pentru a evita procedurile care se impun conform legii, în special în cazurile de abuz sexual, neglijare severă și exploatare prin muncă, iar unii angajați sînt intimidați și nu se simt în siguranță sesizînd cazurile de violență”.

Cele mai multe cazuri de violenţă – 2404 – au fost sesizate de către elevi, iar alte 2177 de cazuri-de către cadrele didactice. Părinţii şi personalul non-didactic au raportat 638 şi, respectiv, 619 cazuri. Potrivit datelor raportului, la mai multe cazuri de violență au fost supuși băieții- 4154 de cazuri, în comparație cu 2178 de cazuri-fete.

În perioada menționată, Ministerul Educației a desfășurat mai multe activități la acest compartiment. Drept exemplu servește instruirea a peste 1600 de cadre didactice din toate regiunile țării în aplicarea metodei filmului didactic pentru prevenirea violenței față de copii ”Fir de nisip”.

Pentru anul 2014, Ministerul Educaţiei îşi propune să contribuie, împreună cu celelalte ministere, la adoptarea de către Guvern a Mecanismului intersectorial de cooperare pentru asistenţa şi monitorizarea copiilor victime şi potenţiale victime ale abuzului, neglijării, exploatării şi traficului, precum și la consolidarea capacităţilor ministerului şi direcţiilor raionale de învăţămînt pentru monitorizarea aplicării Procedurii menționate în sector. De asemenea, cadrele manageriale vor fi instruite în domeniul instituționalizării prevederilor Procedurii, iar cadrele didactice -în domeniul organizării activităţilor de prevenire cu elevii şi cu părinţii/ îngrijitorii copiilor. Totodată, ministerul a făcut recomandări de a introduce modulul privind prevenirea și protecția copiilor față de violență în curricula de formare inițială și continuă a cadrelor didactice, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus