Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
04.02.2014

Guvernul va oferi peste 80 de milioane de lei pentru asigurarea bolnavilor de cancer cu medicamente

Guvernul va oferi peste 80 de milioane de lei pentru asigurarea bolnavilor de cancer cu medicamente

Guvernul va oferi peste 80 de milioane de lei pentru asigurarea bolnavilor de cancer cu medicamente, inclusiv cu preparate chimioterapeutice. Este pentru prima oară când statul acordă o asemenea sumă în acest scop.

În contextul Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului, marcată în fiecare an pe 4 februarie, la inițiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Prim-ministrul Iurie Leancă face apel către cetățeni.

Șeful Guvernului îndeamnă oamenii să se adreseze la timp medicului și să ducă un mod de viață sănătos: fără fumat, exces de alcool, alimentație incorectă etc. „ Dacă maladia este depistată în stadiu incipient, ea poate fi tratată! Profitaţi de programele de screening organizate anual în toată țara, pentru a vă convinge că viața dumneavoastră nu este pusă în pericol”, spune Iurie Leancă.

Totodată, la rugămintea Prim-ministrului, cu sprijinul organizaţiei de binefacere “Help Moldova” din Norvegia, Institutul Oncologic a primit o donație de 25 de paturi medicale, lenjerie, îmbrăcăminte specială și alte accesorii necesare asigurării condițiilor pentru bolnavi.

Anul trecut, în Moldova se aflau la evidenţa primară 8 400 de bolnavi, cu 200 mai mulți decât în 2012. Aproximativ 49 la sută dintre pacienți sunt diagnosticați în stadiul trei-patru al maladiei. Anul trecut, au fost înregistrate 5 500 de decese cauzate de această maladie severă.

În țara noastră, cele mai răspândite forme de boli oncologice sunt cancerul la colul rectal, glanda mamară și la plămâni. Cancerul pulmonar este cauzat în special de fumat. La sfârșitul anului trecut, Guvernul a aprobat un set de modificări în legislația antifumat. Totodată, Executivul, împreună cu societatea sivilă, a lansat o campanie împotriva fumatului, iar Premierul Iurie Leancă a adresat un mesaj, într-un spot video, în care îndeamnă oamenii să lase fumatul, informează un comunicat al guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus