Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.02.2014

Executivul este interesat în crearea condițiilor favorabile la export, eliminarea barierelor administrative și identificarea unor noi piețe de desfacere

Executivul este interesat în crearea condițiilor favorabile la export, eliminarea barierelor administrative și identificarea unor noi piețe de desfacere

Iurie Leancă a prezidat, în după-amiaza zilei, ședința Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, la care au participat reprezentanți ai exportatorilor de produse agricole și agroalimentare.

Șeful Cabinetului de miniștri a reiterat că Executivul este interesat în crearea condițiilor favorabile la export, eliminarea barierelor administrative și identificarea unor noi piețe de desfacere.

„În ceea ce privește Zona de Liber Schimb, m-ar interesa foarte mult în ce măsură cunoașteți prevederile acestei zone, cum evaluați și ce ar trebui să facem pentru a vă ajuta să fiți pregătiți să beneficiați de prevederile acestui acord, de produse care să ajungă pe piața europeană în condiții ceva mai favorabile, de siguranța a ceea ce se importă în Republica Moldova, și în mod special cum să stimulăm crearea condițiilor favorabile la export și să căutăm noi piețe de desfacere”, a subliniat Iurie Leancă.

Oamenii de afaceri prezenți la ședință au salutat intenția Guvernului de a elimina taxa de export de 1,5 % la exportul nucilor. Proiectul urmează să fie aprobat de Cabinetul de miniștri în scurt timp.

Totodată, s-a menționat că Executivul își propune să faciliteze la maximum comerţul transfrontalier, ceea ce va atrage investiții în economie, va genera locuri de muncă, o creştere economică şi venituri bugetare.

La ședință au fost lansate și propuneri pentru simplificarea procedurilor de export, autorizarea exporturilor, testarea și certificarea produselor destinate exportului, identificarea opțiunilor și a intervențiilor posibile pentru a reduce unele costuri.

Exportul de produse agricole şi agroalimentare constituie 42% din totalul de exporturi anuale, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus