Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.02.2014

Eugen Carpov a avut o întrevedere cu reprezentantul special al Federaţiei Ruse în reglementarea conflictului transnistrean, Serghei Gubarev

Eugen Carpov a avut o întrevedere cu reprezentantul special al Federaţiei Ruse în reglementarea conflictului transnistrean, Serghei Gubarev

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov a avut pe 3 februarie 2014 o întrevedere cu reprezentantul special al Federaţiei Ruse în reglementarea conflictului transnistrean, Serghei Gubarev.

Oficialii au discutat ultimele evoluţii şi perspectivele procesului de reglementare în contextul pregătirilor pentru prima rundă de negocieri în formatul „5+2" din acest an, care va avea loc pe 27-28 februarie a.c. la Viena. În particular, au fost evaluate rezultatele întrevederii reprezentanţilor politici de la Chişinău şi Tiraspol în reglementarea transnistreană, care a avut loc pe 23 ianuarie 2014, precum şi pregătirea întrevederii dintre Prim-ministrul Republicii Moldova Iurie Leancă şi liderul transnistrean Evgheni Şevciuk. La fel, oficialii au punctat rezultatele vizitei în Republica Moldova a reprezentantului special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE Radojko Bogojevic.

De asemenea, interlocutorii au făcut un schimb de opinii cu privire la poziţiile actorilor internaţionali implicaţi în procesul de reglementare, fiind subliniată necesitatea promovării unei poziţii constructive din partea mediatorilor şi observatorilor.

În contextul perspectivelor pentru anul curent, oficialul moldovean a menţionat importanţa atingerii progresului pe toate cele trei coşuri convenţionale din agenda negocierilor, în special, accentuând necesitatea demarării discuţiilor asupra subiectelor din coşul 3, care include aspecte politice, instituţionale şi de securitate ale reglementării definitive a conflictului transnistrean.

O atenţie specială în cadrul întrevederii a fost acordată interacţiunii între cele două maluri în contextul noilor evoluţii în relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. “Scopul primordial în apropierea noastră de UE este acordarea beneficiilor tuturor cetăţenilor ţării, indiferent pe ce mal al râului Nistru locuiesc. Suntem pregătiţi să oferim tot sprijinul şi consultanţa de care este nevoie pentru a include şi regiunea transnistreană în aceste procese”, a subliniat Eugen Carpov.

Printre alte subiecte importante care s-au regăsit în dialogul dintre oficiali a fost şi problematica şcolilor cu predare în grafia latină, situaţia din Zona de Securitate, ş.a. În acest sens, Viceprim-ministrul pentru reintegrare a reiterat necesitatea abţinerii de la acţiuni unilaterale care ar putea duce la înrăutăţirea situaţiei în regiune.

La rândul său, reprezentantul special al Federaţiei Ruse în reglementarea conflictului transnistrean şi-a exprimat speranţa că prima rundă de negocieri în formatul „5+2" din acest an va aduce rezultate pozitive procesului de reglementare şi impulsionării dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol, anunță Biroul pentru Reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus