Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.02.2014

BERD si BEI susţin dezvoltarea economică şi reformele din Moldova

BERD si BEI susţin dezvoltarea economică şi reformele din Moldova

Președinții Băncii Europene de Investiții (BEI) și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) vor efectua o vizită oficială comună  în capitala Republicii Moldova Chișinău in perioada 5- 07 februarie 2014. Scopul vizitei este de a evidenția continuitatea  angajamentului comun al celor două instituții de a susține dezvoltarea  economica a Republicii Moldova și programul de reformă.
 
Aceasta reprezintă prima vizită comună a președinților celor două instituții într-o țară de operație. În discuțiile lor cu președintele, prim-ministrul și oficialii de rang înalt, Președintele BERD Sir Suma Chakrabarti și președintele BEI, Werner Hoyer se vor axa  asupra priorităților economice ale Republicii Moldova, precum și asupra  contribuției pe care BERD și BEI o pot  aduce  pentru tranziția țării.
 
Președintele BEI, Werner Hoyer a declarat că "Republica Moldova este o țară-cheie pentru BEI și BERD impartasind angajamentul comun și angajamentul complementar din regiune, unde ambele instituții au demonstrat disponibilitatea  de a ajuta modernizarea infrastructurii esențiale, de a crea locuri de muncă și creșterea competitivității economice în ultimii ani. Asteptam cu nerabdare sa continuam angajamentul nostru comun cu autoritățile moldovene in sprijinul investițiilor în sectoarele prioritare. BEI, precum si  Banca UE, se angajează să continue sprijinul pentru integrare îmbunătățită între Republica Moldova și țările vecine. Cooperarea noastră strânsă cu Comisia Europeană în Republica Moldova și contribuția valoroasă a Programului de Facilitatare a investițiilor pentru vecinătate permite investiții care ameliorează crucial infrastructura în țară. "
 
"Asteptam cu nerabdare sa continuam cooperarea cu BEI în Republica Moldova și sa  lucrăm împreună cu Republica Moldova pentru a realiza o integrare economică mai mare și armonizarea in conformitatea  cu standardele UE. BERD are un istoric solid de promovare a tranziției în țară prin investițiile sale, asistență tehnică și dialog politic și va rămâne angajata să sprijine oamenii din Moldova în ambiția lor pentru un viitor european, precum și autoritățile de conducere în continuarea programului de reformă al țării ", a declarat președintele BERD Chakrabarti.
 
În timpul vizitei liderii BEI și BERD vor avea întrevederi cu Președintele Nicolae Timofti, Prim-ministrul Iurie Leancă, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, Igor Corman președintele Parlamentului, guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, și Dorin Chirtoacă, primarul de Chișinău.

Președintele BERD va avea, de asemenea, discuții cu parteneri din sectorul privat și societatea civilă. Președintele BEI va folosi, de asemenea, vizita pentru anunța o cooperare nouă semnificativă de a sprijini dezvoltarea sectorului agricol din Republica Moldova.
Pe parcursul  vizitei, cei doi președinți vor semna un acord cu privire la cel mai recent proiect comun BERD / BEI în țară, un împrumut pentru a susține modernizarea infrastructurii de apă și canalizare din Chișinău.

Începând cu anul 2007, BEI și BERD au finanțat în comun nouă proiecte cu o valoare totala de 674 milioane €. Acestea au susținut investiții în diverse sectoare, inclusiv de reabilitare a drumurilor, transportul public, modernizarea si  reabilitarea rețelei de transport de energie, precum și în serviciile de apă.

De la  începutul activitatii în Republica Moldova, BERD a investit aproape 900 de milioane de € în țară, în peste 100 de investiții, care acoperă energia, transportul, agrobusiness, industria generală și sectoarele bancare.

Republica Moldova este un partener estic important pentru BEI, cu cel mai mare volum alîmprumuturilor acordate de BEI pe cap de locuitor. De la începutul activitatii BEI în Republica Moldova, în anul 2007, mai mult de 450 de milioane de euro au fost furnizate în credite pe termen lung, inclusiv suport pentru drumuri mai bune și al transportului public, apă, energie și agricultură, scrie infoeuropa.md.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus