Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.02.2014

Partidul Liberal va ataca la Curtea Constituțională proiectul de lege ce permite persoanelor fizice să direcționeze 2% din impozitul salarial către ONG-uri și instituții religioase

Partidul Liberal va ataca la Curtea Constituțională proiectul de lege ce permite persoanelor fizice să direcționeze 2% din impozitul salarial către ONG-uri și instituții religioase

Astăzi, 3 februarie 2013, Deputaţii PL au susţinut o conferinţă de presă cu tema: “Dejucarea tentativei de sustragere a banilor publici, în vederea finanțării campaniei electorale”.

Deputaţii PL au accentuat că modificările prevederii   Codului Fiscal, ce permite persoanelor fizice să direcționeze 2% din impozitul salarial către ONG-uri și instituții religioase, au fost efectuate neavând avizul Guvernului şi încălcând principiul puterii locale, astfel, încălcând Constituţia.

În cadrul Conferinţei de presă, Mihai Ghimpu a subliniat: “V-am invitat pentru a vă atrage atenţia că şirul fărădelegilor continuă din partea foştilor colegi de Alianţă, în cazul dat este vorba de PLDM, întrucât preşedintele Comisiei Economie, Buget şi  Finanţe, Veaceslav Ioniţă, a fost înaintat de  PLDM la această funcţie. Când e ultima zi a ședințelor, înainte de vacanță, când lumea e cu gândul la odihnă, se bagă subtil modificări legate de politica bugetar fiscală. E o șmecherie de hoţie! PLDM, probabil, pregăteşte mecanisme de a manipula cetăţenii. Prin această Lege de 2 %,  urmează să fie sustrași 40 de milioane de lei din banii publici. Anul 2014 este un an electoral, acesta e răspunsul. Nu degeaba acum s-au făcut aceste modificări”, a mai menţionat Mihai Ghimpu.

Deputatul PL Valeriu Munteanu a precizat că amendamentul la politica bugetar-fiscală prin care a fost introdusă contribuția de 2 % nu a avut avizul Guvernului și nici nu au fost identificate surse financiare pentru a compensa pierderile pe care le-ar putea suporta administrația publică locală.

„Proporțional din impozitul pe salariu vor fi adunați 40 de milioane de lei. Problema este că acești bani vor putea fi distribuiți la buna discreție a Ministerului Justiției. Respectiv, PLDM va hotărî la care ONG-uri vor merge acești bani.  În mare parte, cele 40 de milioane de lei vor fi redirecționate către ONG-urile sau bisericile care vor accepta să promoveze interesele  PLDM-ului.  Cu atât mai mult că la 23 noiembrie 2013, Guvernul a avizat negativ acest proiect de lege din cauza mecanismului care nu corespunde standardelor europene şi a lipsei de finanţe pentru a compensa această sumă”, a precizat Valeriu Munteanu.

Valeriu Munteanu a mai subliniat că proiectul de lege nu a fost coordonat cu autoritățile publice locale, dar nici cu societatea civilă, anunță un comunicat al PL. Partidul Liberal a sesizat şi de această dată Curtea Constituţională.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus