Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.02.2014

Iurie Leancă a emis o dispoziție prin care cere eliminarea taxei de 1,5 la sută la exportul de nuci

Iurie Leancă a emis o dispoziție prin care cere eliminarea taxei de 1,5 la sută la exportul de nuci

Șeful Guvernului a cerut Ministerelor Agriculturii și Industriei Alimentare, Finanțelor și Economiei să elaboreze un proiect de modificare a cadrului normativ, astfel încât taxa la exportul nucilor să fie scoasă.

Iurie Leancă a dispus acest lucru ca urmare a consultărilor pe care le-a avut cu reprezentanții mediului de afaceri, în cadrul Consiliului Economic.

Această taxă este una învechită și constituie o barieră în calea exporturilor, iar pe deasupra creşte costul exporturilor. În plus, eliminarea taxei este dictată de angajamentele asumate de Republica Moldova la respectarea prevederilor Acordurilor OMC. Potrivit acestora, țara noastră a liberalizat regimul de export al mărfurilor, astfel nicio taxă la export nu poate fi aplicată.

Consultarile Prim-ministrului cu oamenii de afaceri vor continua în vederea identificării constrângerilor negative în calea dezvoltării sectorului privat, a promovării exporturilor şi atragerii investiţiilor generatoare de locuri de muncă.

Potrivit unui comunicat difuzat de guvern, Moldova exportă anual 11-13 mii de tone de nuci, ceea ce constituie 2% din volumul exporturilor. Aproape totul ajunge în Uniunea Europeană.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus