Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.01.2014

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă și raportorului Parlamentului European pentru Republica Moldova privind liberalizarea regimului de vize, Tanja Fajon

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă și raportorului Parlamentului European pentru Republica Moldova privind liberalizarea regimului de vize, Tanja Fajon

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă și raportorului Parlamentului European pentru Republica Moldova privind liberalizarea regimului de vize, Tanja Fajon, în cadrul unei conferințe comune de presă, susținută pe 31 ianuarie 2014, în sediul Guvernului de la Chișinău.

Prim-ministrul Iurie Leancă și raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova privind liberalizarea regimului de vize, Tanja Fajon, au avut, în această dimineață, o întrevedere bilaterală.  După discuții, cei doi oficiali au făcut declarații de presă:

Iurie Leancă:
„ Bună dimineața tuturor,
Vreau să vă salut la această conferință de presă prilejuită de vizita la Chișinău a doamnei Tanja Fajon, raportor al Parlamentului european pentru RM pe un subiect extrem de important pentru societatea din Republica Moldova – liberalizarea regimului de vize. Nu este prima noastră întrevedere, ne-am văzut câteva luni în urmă la Strasbourg și atunci am avut o discuție foarte bună. Doamna Fajon atunci încă nu era numită raportor, dar iată că evoluțiile au fost spectaculoase în relația noastră cu instituțiile Uniunii Europene, decizia a fost deja luată ceva timp în urmă, Domnia Sa a fost nominalizată în această funcție extrem de importantă de raportor și avem deja o discuție instituționalizată.
Discuția pe care a avut-o doamna Fajon ieri cu colegii din grupul de lucru, în frunte cu ministrul de Externe, Natalia Gherman, continuarea discuțiilor de astăzi, au fost foarte și foarte bune, au fost precise, punctuale - care sunt realizările, care sunt  deocamdată încă problemele, ce urmează să facă Guvernul împreună cu instituțiile statului pentru a avansa în continuare pe crearea tuturor condițiilor pentru ca instituțiile să fie funcționale, pentru ca tot ce a fost reflectat în Planul de Acțiuni să-și găsească o reflectare perfectă în felul cum instituțiile funcționează si reacționează. Bineânțeles că i-am mulţumit doamnei Fajon pentru aceste eforturi depuse în vederea susținerii unui ritm accelerat și sper că doamna Fajon va confirma că ritmul este unul foarte și foarte intens în procesul de luare a deciziilor în cadrul Parlamentului European, astfel încât decizia privind anularea vizelor pentru cetățenii din Republica Moldova în spaţiul Schengen să fie luată cât mai repede.
Dumneavoastră cunoașteți calendarul – decizia Comisiei Europene privind faptul că Republica Moldova întrunește criteriile și condițiile pentru ridicarea acestor vize, propunere către Parlamentul European pentru a modifica un regulament - 539/2001, deci e o chestie care ar părea foarte tehnică și simplă, dar care este rezultatul unei munci enorme. Doamna Fajon ne-a comunicat în ce fază se află acum diverse comisii din Parlamentul European, înțelegem că în data de 12 sau 13 februarie, în Comisia specializată pentru libertate, securitate și justiție va fi suspus votului subiectul respectiv și ulterior va fi dezbătută și supusă votului în Parlamentul European. Am înțeles de la doamna raportor că această lună umrează să fie Martie până la lansarea campaniei oficiale pentru alegerile în Parlamentul European.
Doamna Fajon urmează să se deplaseze astăzi și în regiunea transnistreană, ceea ce e un lucru foarte important, fiindcă va vedea care sunt realitățile, ce am făcut noi pentru a asigura un control ruguros asupra fluxului migrațional, dar sunt convins că va putea vedea și efectele benefice ale obiectivului de integrare europeană asupra restabilirii încrederii între cele două maluri ale Nistrului și, în mod special, efectele unui regim fără de vize pentru  această apropriere între cetățenii de pe amble maluri ale acestu râu. Eu vă mulțumesc frumos și îi ofer cuvântul doamnei Fajon.

Tanja Fajon:
Mulţumesc, dle Prim-ministru, pentru cuvintele de salut şi mulţumesc şi vă salut, reprezentanţi ai mass-media.

Vreau să spun că sunt foarte fericită să mă aflu în Moldova de această dată, cu atât mai mult cu cât anul acesta urmează să fie unul foarte important și crucial pentru Republica Moldova. Moldova, de fapt, va începe călătoria sa spre Uniunea Europeană. 

În afară de aceasta, în calitatea mea de raportor al Parlamentului European pe subiectul liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, voi fi foarte fericită să recomand, într-adevăr,  anularea acestui regim şi vreau să menţionez că Republica Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care a întrunit totalmente criteriile ce s-au regăsit în Planul de Acţiuni pe care noi l-am prevăzut.

Din acest motiv, așa cum a menţionat şi Prim-ministrul, în ziua de 12 februarie, urmează să discutăm această întrebare, să ascultăm acest Raport în cadrul Comisiei, cu speranţa că mai târziu Parlamentul European va propune pentru vot această chestiune la începutul lunii martie.

Regimul liber de vize va aduce multe beneficii pentru cetăţenii Republicii Moldova şi aici vorbim nu doar de facilitarea contactelor politice, economice, culturale. În primul rând, vorbim despre contactele de la om la om, contactele între cetăţeni.

Ieri am avut o serie de întruniri foarte bune cu ministrul de Externe, cu reprezentanţii grupului de lucru  pentru liberalizarea regimului de vize, cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, reprezentanții altor instituţii de resort care sunt  implicate în aceste discuţii şi am primit încă o dată asigurări foarte bune că Moldova face tot ce-i stă în puteri pentru a  securitiza frontierele, pentru a securiza documentele de călătoriile şi pentru a întruni toate condiţiile prevăzute.

Într-adevăr, cum a explicat Prim-ministrul ulterior vom avea întâlniri cu Președintele Parlamentului vom călători în Transnistria ceea ce este foarte important, pentru a aduce informația privitor la beneficiile  regimului liber de vize pentru cetățeni.

Este foarte important astăzi, atunci  când în cadrul Uniunii Europene discutăm despre beneficiile acestui regim liber de vize, să vedem că Republica Moldova are cu adevărat toate șansele să devină parte la această procedură, ceea ce este un aspect crucial și foarte important pentru toți cetățenii.

În afară de aceasta, în cadrul Parlamentului European, noi cu siguranță vom continua să urmărim, să monitorizăm parcursul reformelor și implementarea  tuturor criteriilor care sunt stipulate.
Ieri, am auzit mai multe noutăți foarte bune privitor la derularea reformei justiției, reformei  oficiului procuraturii, Ministerului de Interne, însă desigur  nu toate rezultatele încă  au fost obținute și deci urmează să continue aceste reforme, care vor fi un mare beneficiu pentru dezvoltarea în general a țării.

În concluzie, vreau încă o dată să vă mulțumesc, să-mi exprim certitudinea că acest an va fi unul foarte bun pentru Republica Moldova, în care vom reuși să semnăm Acordul privind regimul liber de vize, Acordul de Asociere cu toate prevederile sale și astfel, încă o dată, vom marca acest început de călătorie europeană.

Vă mulțumesc foarte mult.”

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus