Trimite e-mail | Printeaza
Economie
31.01.2014

Circa 200 mil. lei au fost investiţi prin Programul „PARE 1+1” în 313 afaceri ale migranţilor moldoveni întorşi acasă

Circa 200 mil. lei au fost investiţi prin Programul „PARE 1+1” în 313 afaceri ale migranţilor moldoveni întorşi acasă

Acestea sunt datele raportului, prezentat astăzi de Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) în cadrul conferinţei „Împreună creăm viitorul acasă!”, dedicate rezultatelor Programului de Atragere a Remitenţelor în Economie „PARE 1+1” pentru anul 2013. La eveniment au participat prim-ministrul, Iurie Leancă, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, beneficiari ai Proiectului „PARE 1+1”, reprezentanţi ai instituţiilor financiare, instituţiilor de stat, organizaţiilor donatoare ş.a.

În deschiderea evenimentului, ministrul Economiei Valeriu Lazăr a reiterat rolul și importanța Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) ca instituție implementatoare a politicilor și programelor de dezvoltare a sectorului ÎMM. În opinia sa, ODIMM reprezintă o interfață între Ministerul Economiei și mediul de afaceri, de aceea, nu întimplător anume ei i s-a încredințat soluţionarea uneia din cele mai mari provocări – crearea condiţiilor de dezvoltarea a afacerilor acasă pentru migranţii moldoveni. Programul PARE 1+1 are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranţi moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii atât de către lucrătorii migranţi, cât şi de beneficiarii de remitenţe.

„Experienţa de trei ani în implementarea programului, demonstrează crearea unei promoţii de antreprenori cu noi aptitudini și capacități antreprenoriale, care constituie un vector esențial al creșterii economice. ODIMM va continua monitorizarea proiectelor PARE și pentru viitor, asigurând, în asa fel, continuitatea asistenței consultative pentru antreprenori”, a susţinut ministrul Economiei. De asemenea, Valeriu Lazăr a evidențiat importanța consolidării competitivității, inovării și internaționalizării sectorului ÎMM pentru a facilita accesul acestora pe piețele naționale şi internaționale.

Conform datelor raportului, prezentat de Iulia Iabanji, directorul ODIMM, de la lansarea Programului PARE 1+1 în 2010 până în prezent, echipa ODIMM a oferit consultaţie pentru 8000 migranţi şi rude de gradul întâi ale acestora. În cadrul Programului au fost organizate 33 cursuri de instruire antreprenorială, la care au participat cca 600 lucrători migranţi şi/sau rude de gradul I. În această perioadă ODIMM a încheiat cumulativ 313 contracte de finanţare nerambursabilă cu antreprenori din toate raioanele ţării. Acestea vizează investiţii în valoare totală de peste 193,6 mil. lei.

În cadrul evenimentului au participat antreprenorii cursanți ai sesiunii recente de instruire şi perfecţionare a abilităţilor antreprenoriale din cadrul Programului PARE 1+1, 2013, reprezentanți ai sectorului public, asociativ și academic. De asemenea, pe marginea acestuia a fost prezentat standul ”Acces la finanțe” cu participarea Instituţiilor Financiare, astfel întreprinzătorii au avut posibilitatea de a beneficia de informaţii şi consultaţii privind produsele oferite pentru ÎMM, inclusiv oportunitățile Fondului de Garantare a Creditelor gestionat de ODIMM.

Potrivit Ministerului Economiei, evenimentul a fost finalizat cu ceremonia de înmânare a diplomelor de absolvire a cursului de instruire în cadrul Programului PARE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus