Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-01-30/oameni-de-afaceri-din-republica-moldova-i-rom-nia-sau-intrunit-la-chi-inau-33276.html
Data: Jan 30, 2014 (16:23)

Oameni de afaceri din Republica Moldova și România s-au întrunit la Chișinău

Potrivit CCI, pe 30 ianuarie 2014, circa 30 de reprezentanți ai mediului de afaceri din România și peste 40 de agenți economici din Republica Moldova s-au întrunit la Chișinău, în cadrul unui forum de afaceri. Evenimentul a făcut parte din programul de afaceri al Expoziției naționale "Fabricat în Moldova", fiind organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, în colaborare cu Camerele de Comerţ şi Industrie din judeţele Prahova, Bacău, Vaslui şi Neamţ, România.

În deschiderea forumului, președintele CCI a RM, Gheorghe Cucu, s-a referit la bunele relații de parteneriat pe care le au instituțiile camerale din cele două țări, precum și la necesitatea de a intensifica schimburile comerciale bilaterale.
"În curând Republica Moldova va semna Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv cu Uniunea Europeană, ceea ce va oferi noi oportunități pentru agenții economici. Vă îndemn să valorificăm aceste oportunități, or, Republica Moldova are acces și pe piețele estice. În context, în anul 2013, în premieră, CCI a Republicii Moldova și CCI din Prahova au organizat împreună o misiune economică în Belarus, manifestare care a fost foarte eficientă, bucurându-se de aprecierea întreprinzătorilor. Am decis să extindem această experiență. La reuniunea de astăzi sunt prezenți și reprezentanți ai mediului de afaceri din Armenia și din Israel, care au venit cu propuneri de proiecte în format trilateral. Sper ca, în urma negocierilor, să vă găsiți noi parteneri de afaceri", a spus Gheorghe Cucu.

Ionel Constantin, președinte al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vaslui, a menționat că, Expoziția "Fabricat în Moldova" a devenit un eveniment de reper pentru agenții economici din județul Vaslui. "Sistemul cameral din Republica Moldova și cel din România se completează reciproc prin experiența pe care o dețin. Noi le oferim oamenilor de afaceri o platformă pe care ei ar trebui să o valorifice. Nu este necesar să reinventăm produsele, ci centrele de expansiune pe noi piețe.
Am venit cu o delegație formată din întreprinzători mici și mijlocii și reprezentanți ai administrațiilor publice locale. Sper că își vor găsi parteneri pe măsura așteptărilor", a afirmat sursa citată.

La rândul său, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bacău, Doru Simovici, a accentuat că, la Expoziția "Fabricat în Moldova", oamenii de afaceri din România au reușit să vadă ce se produce în Republica Moldova. "Dorim ca relațiile de colaborare comercială dintre țările noastre să se intensifice, să învățăm să derulăm afaceri împreună. Mă bucură interesul întreprinzătorilor din Republica Moldova față de acest eveniment. Noi, camerele de comerț și industrie, îi vom susține".
După partea oficială a forumului, businessmenii au avut loc întrevederi bilaterale de afaceri.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în perioada ianuarie-noiembrie 2013 volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu România, a înregistrat suma de 1034 mil. USD. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, volumul comerţului exterior a crescut cu 15,53%.
Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată, a înregistrat suma de 384 mil. USD, crescând cu 19,25 % faţă de aceeaşi perioada a anului precedent. România se situează pe locul 2 în topul ţărilor în care Republica Moldova efectuează exporturi, deținând o pondere de 17,46 % în volumul total al exportului RM.

Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din România a însumat 650 mil. USD şi a înregistrat o creştere de 13,43 % în raport cu anul 2012. România se situează pe locul 3 în topul ţărilor din care Republica Moldova efectuează importuri, deținând o pondere de 13,16% în volumul total al importului RM.