Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.01.2014

Experți internaționali au apreciat calitatea datelor de monitorizare a Programului Compact

Experți internaționali au apreciat calitatea datelor de monitorizare a Programului Compact

Un grup compus din experți internaționali și locali au finalizat exercițiul de analiză a calității datelor  de monitorizare ale Fondului Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova).

Experții au verificat consecvenţa şi calitatea datelor generate de agenţiile de implementare şi alte instituţii de raportare. Datele supuse evaluării au inclus date administrative: datele colectate şi raportate de entităţile guvernamentale, companiile de construcţii şi firmele de consultanţă contractate de FPM Moldova. Analiza iniţială a cuprins datele referitoare la cei 43 de indicatori, colectate şi raportate cu începere din trimestrul 1, anul 1 al Programului până în trimestrul 11, anul 3 (mai exact, din octombrie 2010 până în iunie 2013).

Metodologia aplicată a implicat  2 domenii specifice de studiu: (i) evaluarea sistemelor de M&E (sursele de date, colectarea datelor, agregarea datelor şi performanţa raportării) adoptate de FPM Moldova şi contractanţii săi şi (ii) evaluarea calităţii datelor raportate cu privire la indicatori.

Sistemul de gestionare a datelor a fost evaluat cu calificativul “relativ satisfăcător”. La nivelul intermediarilor şi a prestatorilor de servicii cu un punctaj general de 2.7 din 3.0 posibile pentru Proiectul de Reabilitare a Drumurilor și cu un punctaj general de 3.0 din 3.0 posibile pentru Proiectul Tranziția la Agricultura Performantă. Potrivit recomandărilor, pentru Proiectul de reabilitare a drumurilor domeniile concrete care necesită ameliorare sunt: structurile, funcţiile şi capacităţile de M&E, Liniile directoare privind raportarea, şi Procesele de gestionare a datelor.

Datele verificate constituie o sursă importantă de informaţie referitoare la progresul obţinut în atingerea rezultatelor scontate ale Acordului Compact şi de sprijinire a procesului decizional realizat de administratorii de program. Asigurarea calităţii datelor de bază este esenţială pentru a menţine un nivel înalt de încredere în deciziile adoptate.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus