Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.01.2014

CCI a Moldovei și Camera Economică a Macedoniei își vor intensifica colaborarea

CCI a Moldovei și Camera Economică a Macedoniei își vor intensifica colaborarea

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Camera Economică a Macedoniei își vor intensifica colaborarea. Intenția a fost exprimată de către conducătorii celor două instituții camerale, pe 30 ianuarie 2014, la Chișinău, în cadrul unei întrevederi. Evenimentul a avut loc în contextul desfășurării ediției a XIII-a a Expoziției naționale "Fabricat în Moldova", organizată de CCI.

Președintele CCI, Gheorghe Cucu, l-a informat pe omologul său, Branko Azeski, președinte al Camerei Economice a Macedoniei, despre oportunitățile investiționale și despre sistemul cameral din Republica Moldova. "Organizațiile noastre colaborează de mai mulți ani, în cadrul proiectelor internaționale comune pe care le implementăm. Totodată, ne-am dori să ne extindem parteneriatul și în alte domenii, să organiză împreună vizite de afaceri, contribuind astfel la intensificarea schimburilor comerciale dintre țările noastre."

La rândul său, Branko Azeski a prezentat situația economică din Macedonia, menționând că 72% din exporturi sunt orientate pe piața Uniunii Europene. "Printre principalii parteneri ai Macedoniei se numără Grecia, Germania, Austria. Exportăm, în special, metalele, dar importăm gaze, produse petroliere. Și noi ne dorim o dinamizare a relațiilor comerciale cu Moldova. În context, invit oamenii de afaceri să viziteze Macedonia", a spus sursa citată.

În calitate de cei mai mari reprezentanți ai agenților economici din cele două țări, CCI a Moldovei și Camera Economică a Macedoniei au convenit să își dezvolte parteneriatul.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Macedonia, pentru 11 luni ale anului 2013, a înregistrat suma de 1669.7 mii. USD, cu 7,53% mai puțin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Exportul de mărfuri realizat în ianuarie - noiembrie 2013 a înregistrat suma de 776.6 mil. USD, crescând cu 12.5 % faţă de aceeaşi perioada a anului precedent.

Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Macedonia a însumat 893.1 mil. USD şi a înregistrat o scădere de 20.1 % în raport cu anul 2012.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus