Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-01-30/austria-este-dispusa-sa-ofere-credite-preferen-iale-pentru-proiectele-de-apa-i-canalizare-din-ara-no-33275.html
Data: Jan 30, 2014 (16:21)

Austria este dispusă să ofere credite preferențiale pentru proiectele de apă și canalizare din țara noastră

Reprezentanți ai Secției Comerciale în cadrul Ambasadei Austriei în Republica Moldova au comunicat că Guvernul Austriei este dispus să ofere linii de creditare pentru implementarea proiectelor de apă și canalizare din Republica Moldova. Subiectul a fost discutat astăzi, în cadrul unei întrevederi oficiale la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC).

Totodată, reprezentanții Ambasadei Austriei au menționat că liniile de creditare vor fi oferite pentru o perioadă de pînă la 20 de ani, cu o perioadă de grație de 5 ani   și cu rata dobînzii de 0%. De asemenea, aceștia au specificat că pot beneficia de credit proiectele ce nu depășesc suma totală de 5-6 mln euro și nu sunt generatoare de profit.

În cadrul discuțiilor privind posibilitățile de creditare a apeductelor și sistemelor de canalizare construite în cadrul proiectelor de dezvoltare regională, Victor Zubcu, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a comunicat că mecanismul propus este unul interesant și ar putea fi analizat în cazul proiectelor ce nu se regăsesc în planul de finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională, sursele financiare ale partenerilor de dezvoltare și care constituie prioritate pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor.  

Pentru a informa oaspeții despre finanțarea proiectelor de dezvoltare regională, Svetlana Rogov șefa Direcției Relații Internaționale și Atragerea Investițiilor a MDRC a explicat cine sunt beneficiarii proiectelor, cum are loc selectarea acestora și cum sunt aprobate spre finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională. De asemenea, Svetlana Rogov a vorbit despre prioritățile de activitate ale Agențiile de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud, precum și principalele proiecte ce vor fi implementate în acest an, informează Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.