Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
29.01.2014

Uniunea Europeană va aloca un milion 200 mii de euro pentru dezvoltarea transplantului de organe în Republica Moldova

Uniunea Europeană va aloca un milion 200 mii de euro pentru dezvoltarea transplantului de organe în Republica Moldova

Miercuri, 29 ianuarie 2014, a avut loc lansarea oficială a Proiectului Twinning “Consolidarea Agenţiei de Transplant din Republica Moldova şi Asistenţă în Armonizarea Legislativă în Materie de Calitate şi Siguranţă a Substanţelor de Origine Umană”. Acesta este primul Proiect Twinning din Republica Moldova care se desfăşoară în sectorul sănătăţii şi va avea o durată de 2 ani.

Obiectivul general al proiectului este de a contribui la o calitate mai înaltă și siguranță a transplanturilor de organe umane, țesuturi și celule în Republica Moldova. Reperele sunt: aviz pozitiv al UE asupra progresului făcut în domeniul gestionării transplanturilor; sistemul de transplant din Republica Moldova îndeplinește normele şi standardele de calitate si securitate ale UE.

Scopul proiectului este de a dezvolta sistemul de transplant din Republica Moldova şi de a consolida Agenţia de Transplant prin îmbunătăţirea cadrului instituţional şi legal, asigurarea standardelor de calitate şi creşterea cunoştinţelor, abilităţilor şi practicilor, dar şi a eticii resurselor umane.

În comentariile din discursul de deschidere, Excelenta Sa, Ambasadorul Pirkka Tapiola, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, a comentat: ”Sunt foarte încrezător că echipa din acest proiect îşi va consolida forţele pentru reuşita modernizării Sistemului de Transplant, pentru binele tuturor pacienţilor aflaţi în aşteptarea unui transplant şi pentru toţi potenţialii donatori care ar accepta să ajute pe cineva sau chiar să salveze viaţa cuiva”.

Andrei Usatîi, Ministrul Sănătăţii al Republicii Moldova, a menţionat:” În domeniul transplantului de organe, ţesuturi şi celule, Republica Moldova şi-a luat angajamentul de a desfăşura activităţi în concordanţă cu Directivele Uniunii Europene. Transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane este un domeniu din medicină care înregistrează o evoluţie puternică, oferind posibilităţi importante de tratament a unor boli considerate incurabile până în prezent”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus