Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-01-29/in-moldova-va-fi-creat-serviciul-de-plasamentul-familial-pentru-persoanele-in-etate-i-cele-cu-nevoi--33257.html
Data: Jan 29, 2014 (16:31)

În Moldova va fi creat serviciul de plasamentul familial pentru persoanele în etate și cele cu nevoi speciale

Proiectul aprobat astăzi de Cabinetul de miniștri propune o diversificare a serviciilor sociale prin crearea unui serviciu de plasament în familie a persoanelor care au atins vârsta de pensionare, dar care, din motive întemeiate nu pot locui cu familia biologică, dar nici singuri.

Potrivit documentului, va fi instituit serviciul de asistenţă care va găzdui aceste categorii de persoane.  Pentru a deveni asistent în cadrul acestui serviciu, doritorii vor trebui să participe la concurs, dar să nu fie rudă de gradul I cu solicitantul, să nu aibă antecedente penale și să nu consume alcool. Ulterior, autoritatea publică locală îi va asigura asistentului cursuri de instruire.

Persoană care vrea să beneficieze de asistenţă familială va trebui să depună o cerere la primăria din localitate, iar plasamentul de probă va fi de la şapte până la 30 de zile.

Asistentul familial va primi o alocaţie unică la plasarea unei persoane, dar şi indemnizaţii lunare pentru îngrijirea beneficiarului.  Primăriile vor supraveghea persoana care se află în plasament.

Cheltuielile pentru crearea serviciului vor fi suportate de către primării. Anual, pentru întreţinerea unui beneficiar vor fi alocate peste 52.000 de lei din bugetul local, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.