Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.01.2014

A fost inaugurata ediția a XIII-a a Expoziției naționale ”Fabricat în Moldova”

A fost inaugurata ediția a XIII-a a Expoziției naționale ”Fabricat în Moldova”

În perioada 29 ianuarie - 2 februarie 2014, la Chișinău, se desfășoară ediția a XIII-a a Expoziției naționale "Fabricat în Moldova", patronată de Guvernul Republicii Moldova și organizată de Camera de Comerț și Industrie. La cel mai mare eveniment expozițional al anului participă peste 270 de agenţi economici din toate ramurile economiei naţionale și din diferite regiuni ale țării, inclusiv din partea stângă a Nistrului.

Ediția a XIII-a a Expoziției "Fabricat în Moldova" prevede un program de afaceri divers, incluzând mese rotunde, seminare, Forumul de afaceri "Republica Moldova – România", ceremonia de premiere a învingătorilor Concursului "marca comercială a anului" ș.a.

Expoziția va fi vizitată de delegaţii ale oamenilor de afaceri și conducători ai camerelor de comerţ din România, Israel, Macedonia. Pentru ei, CCI a RM a elaborat un program special de lucru special, inclusiv cu întrevederi bilaterale", a precizat președintele CCI.

Prezent la inaugurarea expoziției, prim-ministrul Iurie Leancă le-a urat succes participanților. "Călătorind peste hotare, observ tot mai multe produse de calitate care poartă eticheta "Fabricat în Moldova", ceea ce înseamnă că suntem pe calea corectă, s-a mărit potenţialul de export.

Competitivitatea nu este ceva garantat sau gratuit, ci un element care se însuşeşte şi se consolidează gradual. Guvernul va întreprinde măsuri pentru a îmbunătăţi condiţiile necesare producătorilor autohtoni ca să poată investi bani ieftini pe termen lung în creşterea competitivităţii.

În acest an urmează să fie semnat Acordul de Asociere cu UE, de aceea trebuie să fim pregătiți pentru ca mărfurile moldovenești să aibă acces pe o piață de peste 500 mln consumatori, care au o mare putere de cumpărare. Aceasta nu înseamnă că va fi îngrădit accesul pe pieţele tradiţionale precum Rusia sau Ucraina, ci dimpotrivă va deschide drumul spre noi pieţe, cum ar fi, de exemplu, China sau India", a spus premierul.

 

Una din trăsăturile distinctive ale manifestării este participarea activă, cu standuri colective, a raioanelor țării. La ediția curentă iau parte 21 de raioane, printre care: Anenii Noi, Briceni, Cahul, Călărași, Criuleni, Dondușeni, Edineț, Fălești, Florești, Hâncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocnița, Orhei, Râșcani, Strășeni, Ștefan Vodă, Ungheni, precum şi întreprinderi din municipiile Chișinău și Bălţi, din UTA Găgăuzia și din regiunea stângă a Nistrului.

Oportunitatea organizării Expoziţiei naţionale "Fabricat în Moldova" este confirmată și prin participarea, an de an, a celor mai renumiţi producători și prestatori de servicii de pe piața autohtonă: Alfa-Nistru, Pegas, Barza Albă, Bucuria, Franzeluţa, Carpeta-MD, Confort, Floare-Carpet, Floarea Soarelui, Floreni, Ionel, Milești Mici, Moldcoop, Rusnac-Moldaqua, Mecagro, Tricon, Viitorul, Viorica-Cosmetic ș.a. Considerabil şi-au mărit standurile întreprinderile Iuvas, Silvia Bombonici, Tirotex, Kvint, Viitorul, Maicom, Oldcom.

În premieră, la ediția din 2014 a expo-târgului participă cu program artistic și colectivele folclorice din raioanele Criuleni, Anenii Noi şi Ialoveni.

De asemenea, 40 de meşteri populari din diverse regiuni ale țării vor expune o gamă vastă de obiecte de artizanat.

La "Fabricat în Moldova" își vor prezenta realizările și agenţi economici care au beneficiat de suport prin intermediul Unităţii de Implementare a Grantului Guvernului Japoniei și în cadrul Programului de atragere a remitenţilor în economie „PARE 1+1". Aici vor fi promovate şi mediatizate programele derulate de stat în vederea susținerii întreprinderilor mici și mijlocii.

Cea dea XIII-a ediție a Expoziției naționale "Fabricat în Moldova" se face remarcată și prin programul de afaceri divers, elaborat de CCI împreună cu partenerii săi: Ministerul Economiei, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Casa Naţională de Asigurări Sociale, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii etc.

În cadrul expoziției se va mai desfășura Conferința anuală a Programului de atragere a remitenților în economie "PARE 1+1, vor fi organizate seminare referitor la perspectivele dezvoltării comerțului extern în contextul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, politicile în domeniul activității de inovare și transfer tehnologic, eficiența energetică, implementarea standardelor europene, promovarea produselor agroalimentare moldovenești pe piața Uniunii Europene, procesul de raportare la CNAS.

Potrivit CCI, va avea loc Târgul locurilor de muncă, unde își vor propune locurile vacante circa 30 de agenţi economici din municipiul Chişinău.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus