Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
28.01.2014

Situaţia privind calamităţile naturale din ultima perioadă

Situaţia privind calamităţile naturale din ultima perioadă

Primăria Chişinău informează că în ultimele ore, la nivelul oraşului au fost înregistrate 6 noi cazuri de căderi de arbori sau crengi, din cauza condiţiilor meteo. În total, în ultima perioadă, în special în zilele 20 – 22 ianuarie a.c., din cauza chiciurei, în Chişinău s-au produs peste 2 900 cazuri de căderi de arbori şi crengi, inclusiv 28 de rupturi peste unităţile de transport.

Potrivit responsabililor din cadrul Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi, situaţia este una fără precedent în capitală. Până la această oră, s-a reuşit în mare parte lichidarea situaţiilor de avarie, însă pentru rezolvarea definitivă a consecinţelor chiciurei, se va lucra circa timp de o lună.   

De menţionat că chiciura a provocat, de asemenea, şi alte situaţii problematice la nivelul municipiul Chişinău, inclusiv în sectorul termo-energetic. Din cauza deconectărilor energiei electrice, s-au înregistrat căderi de tensiune sau instabilităţi ale regimului de funcţioanare. Pe perioade scurte de timp, a fost sistată activitatea a câtorva staţii de pompare a apelor, în special e vorba de cele din Grătieşti, Tohatin, Sângera, „Botanica”, „Schinoasa”, „Valea Dicescu”, „Telecentru”, „Independenţei” şi „Buiucani”.

Totodată, condiţiile meteorologice au provocat rupturi în reţelele electrice de iluminat din Chişinău: rupturi de conductor – 93 bucăţi; rupturi de cablu – 28 bucăţi, piloni demolaţi – 7. Situaţia în acest sens a fost remediată până la finele săptămânii trecute.

În context, primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a remarcat că este pentru prima dată în ultimii ani când se înregistrează un fenomen de o asemenea amploare. „Deoarece serviciile au intervenit operativ, am reuşit să evităm ca locuitorii să resimtă consecinţele condiţiilor meteorologice”, a conchis primarul capitalei. Edilul Chişinăului a solicitat serviciile de profil să supravegheze în continuare zonele cu risc sporit de avariere, în special referindu-se la instituţiilor de învăţământ, cele medicale şi curţile de bloc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus