Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-01-28/decizia-referitoare-la-adoptarea-unui-nou-program-de-asistentza-pentru-republica-moldova-va-fi-luata-33214.html
Data: Jan 28, 2014 (12:13)

Decizia referitoare la adoptarea unui nou program de asistenţă pentru Republica Moldova va fi luată de către Consiliul Executiv al FMI în luna martie 2014

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut o întrevedere astăzi, 28 ianuarie a.c., cu directorul executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru Republica Moldova, Menno Snel.

Cei doi interlocutori au discutat aspecte ale cooperării dintre Republica Moldova și FMI în perspectiva încheierii unui nou Program de asistență între cele două părți.

Președintele Timofti a dat asigurări că Republica Moldova își va onora cu precizie angajamentele asumate față de FMI și i-a mulțumit lui Menno Snel pentru asistența financiară a FMI. Șeful statului a subliniat că Guvernul va întreprinde acțiuni energice pentru asigurarea durabilității fiscal-bugetare, menținerea unei politici monetare prudente și consolidarea sectorului financiar al țării.

La rândul său, Menno Snel a vorbit despre importanța în continuare a unei stabilități politice în Republica Moldova pentru atingerea obiectivelor economice. De asemenea, oficialul FMI a salutat eforturile autorităților de la Chișinău de fortificare, prin modificări legislative, a independenței Băncii Naționale, care urmăresc consolidarea capacităților de supraveghere ale BNM.

Ultimul program de asistență al FMI pentru Republica Moldova a fost finalizat în aprilie 2013, prin care Republica Moldova a beneficiat de asistență financiară în valoare de aproximativ 566 de milioane de dolari.

Decizia referitoare la adoptarea unui nou program de asistenţă pentru Republica Moldova va fi luată de către Consiliul Executiv al FMI în luna martie 2014, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.