Trimite e-mail | Printeaza
Externe
28.01.2014

Constantin Niță: România poate să joace un rol important în furnizarea de energie electrică în Europa de Sud-Est

Constantin Niță: România poate să joace un rol important în furnizarea de energie electrică în Europa de Sud-Est

România trebuie să joace un rol important în Europa de Sud-Est ca și furnizor de energie electrică, în condițiile în care, în urma închiderii mai multor combinate și unități mari de producție, sistemul înregistrează un surplus de energie, a anunțat, luni, la Cluj, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță.

'Avem un surplus de energie electrică datorită faptului că atât consumul industrial cât și cel casnic din România au scăzut. Și este nevoie ca România să joace un rol important în furnizarea de energie electrică în această regiune. Ar fi păcat ca România să nu joace un rol important în producerea și vânzarea de energie electrică în această zonă a lumii. Resursele de care dispune România fac posibil să joace poate rolul cel mai important în Europa de Sud — Est', a declarat ministrul.

Acesta a mai precizat că România are capacitatea de a furniza energie electrică la export și că a cerut companiilor de producție să vândă cât mai mult, cu condiția asigurării interconectării.

'România poate vinde energie electrică în Turcia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Moldova, dar cantități mici, neavând liniile necesare care să permită cantități de export mai mari. Prețul nostru este competitiv', a spus Niță.

Ministrul a explicat că noua strategie energetică, care se poate citi și pe site-ul ministerului, arată că este necesară o axare mai mult pe piață și căutarea de oportunități de vânzare a energiei produse în România, în condițiile în care creșterea economică se va menține la 2 la sută anual, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus