Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.01.2014

Cancelaria de Stat a lansat o hartă interactivă pentru gestionarea asistenței externe

Cancelaria de Stat a lansat o hartă interactivă pentru gestionarea asistenței externe

Noul sistem informaţional a fost realizat de Cancelaria de Stat, cu suportul PNUD şi al companiei Development Gateway. Această platformă de gestionare a asistenţei externe pentru dezvoltarea Republicii Moldova prevede monitorizarea proiectelor de asistență externă și a programelor, vizualizarea grafică și pe hărți, localizarea geografică a aplicării proiectelor în țara noastră precum și posibilitatea de generare a rapoartelor la solicitarea utilizatorilor.

În cuvântul său de salut, Secretarul General al Cancelariei de Stat, Victor Bodiu, a menționat că lansarea unei astfel de platforme este o premieră pentru Republica Moldova.

„Este pentru prima dată când aveți posibilitate să vedeți o hartă interactivă cu toate proiectele realizate sau în curs de derulare. De asemenea, să vedeți cine sunt donatorii și care este asistența externă. Astfel, societatea civilă va monitoriza cu strictețe cum sunt cheltuite resursele financiare”, a declarat Victor Bodiu.

Secretarul General al Cancelariei de Stat a vorbit și despre faptul că un astfel de sistem informațional de management (AMP) este utilizat în peste 20 de țări și are scopul de a asigura o înaltă accesibilitate a datelor cu privire la mijloacele financiare oferite de partenerii de dezvoltare.

„În perioada 2009-2013, Republica Moldova a realizat sau aplică proiecte în valoare de 2,2 mlrd. euro. Aici, important este să nu ne axăm pe volumul asistenței, ci impactul sectoarelor. De exemplu, s-au reabilitat 448 km de drum, au fost construite 80 de centre de sănătate publică, peste 600 km de apeduct etc.”, a precizat oficialul.

Reprezentantul rezident PNUD în Moldova, Nicola Harington-Buhay, a menționat că această platformă informațională va permite transparență, vizibilitate proiectelor finanțate de donatorii externi:„Este o realizare destul de importanță și benefică pentru toți.”

Şefa Secţiei Asistenţă Externă a Cancelariei de Stat, Lucreția Ciurea, a făcut o prezentare a platformei. AMP reprezintă un sistem on-line de gestionare a datelor cu privire la proiectele, programele și alte forme de asistență oferită de către partenerii de dezvoltare.  „Donatorii pot fi identificați pe harta geografică după culoare. Mai mult, pot fi identificate chiar și străzile unde au fost realizate proiectele”, a spus Lucreția Ciurea.

Pentru mai multe detalii, puteți accesa linkul: www.amp.gov.md.  Pe acest site vor fi introduse trimestrial și în timp real noi date despre realizarea proiectelor.

Principalii donatori ai Republicii Moldova sunt Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Investiții, Statele Unite ale Americii, Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare, Banca Mondială și alții, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus