Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.01.2014

Sabina Cerbu: R.Moldova va primi suportul bugetar de 60 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, doar dacă îndeplinește toate condiționalitățile stabilite de aceasta

Sabina Cerbu: R.Moldova va primi suportul bugetar de 60 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, doar dacă îndeplinește toate condiționalitățile stabilite de aceasta

Ministerul Justiţiei a creat Comitetul de Coordonare, responsabil pentru coordonarea implementării Acordului de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană privind programul de suport al reformei justiţiei (2011-2016), semnat la 14 iulie 2013.

Comitetul de Coordonare este format din reprezentanţi ai instituțiilor implicate direct în implementarea acţiunilor prevăzute în Acordul de finanțare, precum și reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Membrii Comitetului se vor întruni de cel puțin două ori pe an pentru a evalua progresul reformelor promovate în procesul de implementare a acordului.

În cadrul ședințelor, Comitetul va identifica posibilile constrângeri în raport cu respectarea condiționalităților în baza cărora se efectuează eliberarea tranșelor din suportul bugetar de către Comisia Europeană și va rezolva aceste constrângeri în timp util. Totodată, va examina și aproba rapoartele de progres cu privire la îndeplinirea acestor condiționalități.

Imediat după constituirea Comitetului de Coordonare, a avut loc și prima ședință a acestuia, prezidată de Viceministrul Justiției, Sabina Cerbu. Potrivit Viceministrului, Republica Moldova va primi suportul bugetar de 60 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, doar dacă îndeplinește toate condiționalitățile stabilite de aceasta. "Cu mulți dintre reprezentanții instituțiilor dumneavoastră am colaborat anul trecut pentru îndeplinirea condiționalităților, astfel încât am beneficiat de prima tranșă în valoare de 15 milioane de euro (care a fost transferată Guvernului Republicii Moldova în noiembrie 2013). Același exercițiu urmează să-l facem și în acest an, pentru a putea beneficia de următoarele tranșe", a precizat Sabina Cerbu.

Potrivit Ministerului Justiției, reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova au reiterat care este procedura de acordare a suportului bugetar din partea Uniunii Europene și care sunt condiționalitățile specifice pe care trebuie să le  îndeplinească autoritățile responsabile, în fiecare an. "Dacă vor fi îndeplinite toate condiționalitățile conform termenelor stabilite, atunci Republica Moldova va putea beneficia de o nouă tranșă, care poate fi transferată în a doua jumătate a acestui an", a spus Victoria Neaga, reprezentant al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

În cadrul ședinței, Ministerul Justiției a prezentat un Raport preliminar privind modul de implementare al acțiunilor prevăzute în Matricea de politici pentru anul 2013. Raportul final va fi finalizat la mijlocul lunii martie, când vor fi încheiate toate acțiunile prevăzute și când urmează a fi efectuată o misiune de evaluare asupra implementării reformelor în domeniul justiției de către Comisia Europeană.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus