Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-01-24/primul-proiect-din-tzara-dedicat-regionalizarii-serviciilor-de-apa-shi-canalizare-in-proces-de-imple-33171.html
Data: Jan 24, 2014 (09:41)

Primul proiect din ţară dedicat regionalizării serviciilor de apă şi canalizare în proces de implementare în proporţie de 95%

Rezultatele privind implementarea proiectului „Program de dezvoltare a companiilor de apă” de cele şase utilităţi de apă selectate din raioanele Floreşti, Soroca, Orhei, Hânceşti, Leova, Ceadâr-Lunga au fost prezentate în cadrul şedinţei de lucru, desfăşurate la Ministerului Economiei, la 23 ianuarie, curent. La şedinţă au participat reprezentanţii Ministerului Mediului, Ministerului de Finanţe, de la Agenţia „Apele Moldovei”, BERD, compania EPTISA, şefi ai Consiliilor raionale, primarii localităţilor beneficiare, operatori locali, implementatori regionali ai proiectului şi a fost condusă de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

Potrivit Ministerului Economiei, Valeriu Lazăr a menţionat că aprovizionarea cu apă şi canalizare a tuturor localităţilor rămâne o prioritate absolută pentru autorităţi, iar succesul acestui proiect-pilot vorbeşte despre efortul depus în acest sens. „Proiectul este abordat prin prisma conceptului de regionalizare, ce urmăreşte atât diminuarea disparităţilor în dezvoltare existente între Chişinău şi celelalte regiuni, dar şi extinderea ariei de operare a întreprinderilor din oraşe prin includerea localităţilor rurale din vecinătatea acestora. Numai printr-o asemenea abordare proiectele vor deveni fezabile. Totodată, importantă este nu doar finalitatea proiectului – dezvoltarea infrastructurii de apeducte în regiunile date, ci şi tirajarea modelului dat”, a accentuat Valeriu Lazăr.

Conform raportului prezentat de Ministerul Mediului, de la începutul proiectului şi până la sfârşitul anului 2013, în total, au fost încheiate 23 contracte de lucrări în sumă de 23 860 839 Euro, iar pentru achiziţionarea bunurilor au fost încheiate 34 contracte în sumă de 4 747 366,42 Euro. Prin urmare urmare, de la începutul proiectului şi până în prezent, au fost contractate şi executate acţiuni în sumă totală de 28 608 205 Euro, ceea ce constituie 95% din valoarea proiectului de 30 mln Euro, finanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI).

De asemenea, în cadrul proiectului au fost realizate un şir de acţiuni precum crearea Unităţii de Administrare a Proiectului, semnarea Contractele de recreditare, reorganizarea Companiilor în SA, deschiderea conturilor de rezervă, încheierea Contractele de prestări (delegare) servicii, elaborarea şi aprobarea Planurile Sociale şi de Mediu, precum şi celor de Afaceri, efectuarea auditul IFRS a companiilor ş.a.

Datele raportului mai indică faptul că, de la începutul proiectului şi până la finele anului 2013 au fost construite 10 982 branşamente (32 946 cetăţeni) la reţeaua de alimentare cu apă nouă/reabilitată şi 1 210 branşamente (3630 cetăţeni) la reţeaua de canalizare nouă/reabilitată.