Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
23.01.2014

Patru vameşi şi un întreprinzător condamnaţi pentru contrabandă cu tutun

Patru vameşi şi un întreprinzător condamnaţi pentru contrabandă cu tutun

Patru vameşi de la al postului Vamal subzona „SUD-EST” şi un întreprinzător au fost recunoscuţi vinovaţi de neglijenţă în serviciu şi respectiv, contrabandă cu tutun în proporţii deosebit de mari. Pentru aceste acţiuni, vameşii au fost condamnaţi la cîte 3 ani de închisoare cu suspendare şi privaţi de dreptul de a activa în Serviciul Vamal timp de 4 ani, iar întreprinzătorul – la 4 ani de închisoare cu suspendare.

Sentinţa a fost dictată de Judecătoria sect. Botanica, după ce Procuratura Generală a reuşit să demonstreze că, în intervalul anilor 2008-2011 factorii de decizie ai SC „Intercominvest” SRL, împreună cu alte persoane necunoscute, au trecut peste frontiera vamală a Republicii Moldova tutun, în proporţii deosebit de mari, cu folosirea frauduloasă a documentelor şi a mijloacelor de identificare vamală.

În scopul diminuării valorii tutunului, acesta a fost importat în Republica Moldova şi exportat în ţările vest - europene, prin Zona Antreprenoriatului Liber prin intermediul unor societăţi comerciale.

În cadrul urmăririi penale au fost documentate 48 auto-camioane de tip „TIR” cu peste 555 tone de tutun fermentat, pregătit pentru confecţionarea ţigaretelor exportate fraudulos în spaţiul UE. Tutunul a fost exportat cu folosirea documentelor frauduloase, la preţ menţionat fictiv în documentele vamale. În final marfa - tutun fermentat, pregătit pentru confecţionarea ţigaretelor, a ajuns în spaţiul UE, cu preţul din nou diminuat, sub alt cod vamal şi altă denumire de produs.

În total, potrivit estimărilor efectuate de procurori, inculpaţii au trecut peste frontiera vamală a Republicii Moldova materie primă - tutun în sumă de 1,2 milioane de euro, anunță Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus