Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-01-23/igor-corman-a-avut-o-intrevedere-cu-directorii-politici-de-la-ministerele-de-externe-ale-celor-patru-33145.html
Data: Jan 23, 2014 (16:32)

Igor Corman a avut o întrevedere cu directorii politici de la Ministerele de Externe ale celor patru țări din grupul Vișegrad V4

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman a discutat astăzi cu directorii politici de la Ministerele de Externe ale celor patru țări din grupul Vișegrad V4 (Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria) despre cursul de implementare a reformelor, situația internă din țară și agenda europeană a Republicii Moldova.

În cadrul discuţiilor, șeful Legislativului a apreciat înalt caracterul substanțial și dinamic al relațiilor cu grupul Vişegrad și a exprimat gratitudine pentru sprijinul oferit de cele patru state din Europa Centrală în procesul de modernizare a țării, precum şi în dezvoltarea dialogului politic cu Uniunea Europeană.

Potrivit Speakerului, țara noastră mizează și în continuare pe sprijinul partenerilor europeni, inclusiv pe cel al Grupului Vișegrad, pentru liberalizarea regimului de vize pentru călătoriile cetățenilor moldoveni în țările UE. În opinia șefului Legislativului, această decizie va contribui, în mod esențial, la ancorarea ireversibilă a Republicii Moldova în spațiul european.

A fost remarcat și faptul că, UE susține plenar acțiunile autorităților de modernizare a țării după modelul democratic european, respectând suveranitatea, independența și integritatea Republicii Moldova. Directorii politici de la Ministerele de Externe ale țărilor din grupul Vișegrad au mai spus că țara noastră trebuie să aibă relații de cooperare atât cu partenerii din Vest, cât și din Est, importantă fiind și cooperarea la nivel regional.

Igor Corman a apreciat interesul sporit manifestat de statele V4 pentru consolidarea capacităților instituționale în diferite sectoare, dar și suportul oferit societății civile privind implicarea în procesele decizionale. În aceeași ordine de idei, oficialii au convenit asupra intensificării acțiunilor de informare și comunicare cu cetățenii privind integrarea europeană, inclusiv prin valorificarea instrumentelor de colaborare regională, precum ar fi Fondul Internațional Vișegrad, anunță un comunicat al Legislativului.