Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.01.2014

Declarațiile Premierului Iurie Leancă și Comisarilor europeni Štefan Füle şi Dacian Cioloş, făcute în cadrul unui briefing comun, susţinut astăzi la Chişinău

Declarațiile Premierului Iurie Leancă și Comisarilor europeni Štefan Füle şi Dacian Cioloş, făcute în cadrul unui briefing comun, susţinut astăzi la Chişinău

Prim-ministrul Iurie Leancă: Bună ziua tuturor! Daţi-mi voie să-i salut călduros pe domnii Comisari la Chişinău. Comisarul Fule şi comisarul Cioloş ne vizitează pentru a câta oară în aceşti patru ani, iar această vizită este probabil şi mai importantă decât vizitele precedente. Pe de o parte, vă spuneam despre aceşti patru ani, care au însemnat o conlucrare fără precedent cu Comisia Europeană şi Uniunea Europeană per ansamblu. În aceşti 4 ani de eforturi comune am reuşit să realizăm obiective de o maximă importanţă, am reuşit să finalizăm negocierile pe Acordurile de maximă relevanţă: cel de Asociere şi de Liber Schimb. Am reuşit să avansăm într-o manieră spectaculoasă pe planul de Acţiuni pe vize. Am pus în aplicare mai multe realizări cum ar fi spaţiul aviatic comun. Cetăţenii noştri pot beneficia deja de privilegiile lui. Pe de altă parte, acest an, după cum am mai spus, este un an crucial  pentru viitorul Republicii Moldova, crucial pentru viitorul european al Republicii Moldova. Pe acest motiv, faptul că distinșii comisari, bunii noștri prieteni au găsit timp să vină la Chișinău și să discutăm obiectivele pentru acest an, este un element extrem de important. În acest an urmează să semnăm Acordurile de Liber Schimb și de Asociere, în acest an urmează să obținem decizia finală a Uniunii Europene pe regimul fără de vize, în acest an urmează, împreună cu colegii de la Bruxelles, dar şi cu colegii de la Bucureşti, să punem în aplicare primul element de interconexiune în domeniul energetic. În acest an urmează să lucrăm pe alte elemente care țin de interconexiune în domeniul energetic, dar bineînţeles  avansăm şi pe interconexiunea ce ţine de transporturi, stabilirea de poduri şi aşa mai departe. Avem în faţa noastră obiective extrem de importante, aşa că vreau să-i salut încă o dată. Am început deja discuția pe câteva elemente cheie, vom continua după această conferinţă şi sunt convins că împreună vom discuta obiective pentru acest an şi, în mod special, nu doar când şi unde vom semna aceste două Acorduri, nu când vom obţine regimul fără de vize, dar cum să facem aşa ca în momentul când semnăm Acordurile respective şi le ratificăm în Parlament să fim gata pentru a beneficia pe deplin de prevederile şi avantajele formulate în aceste două Acorduri. Vă mulțumesc!

Comisarul European pentru Extindere și Politică de Vecinătate, Štefan Füle: Este prima vizită într-un stat membru al Parteneriatului Estic de la începutul anului curent, ceea ce nu este întâmplător.
Relaţiile Uniunii Europene cu Republica Moldova se dezvoltă cu o viteză accelerată. Pe parcursul anului 2013 au fost luate un şir de măsuri care au contribuit la avansarea relaţiilor bilaterale: am parafat Acordul de Asociere, am ridicat cotele pentru vinurile moldoveneşti şi am iniţiat procesul de eliminare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni.
Este important să susţinem această dinamică şi să folosim acest potențial pentru a obţine avantajele de care se vor bucura cetăţenii acestei ţări, bazându-ne pe aplicarea eficientă a reformelor. Integritatea şi independența instituțiior de stat trebuie să fie restabilită şi garantată deplin. Reforma constituțională, a justiţiei, lupta cu corupţia şi îmbunătăţirea climatului de business sunt esențiale. Am remarcat rezultate încurajatoare pe parcursul ultimelor luni. Totodată, rămân multe de făcut. Suntem, în continuare, angajați să semnăm Acordul de Asociere, care este un model de modernizare a Republicii Moldova.
Este bine că textul Acordului de Asociere a fost tradus în limbile română şi rusă, astfel încât toţi cetăţenii, inclusiv cei din regiunea transnistreană, să facă cunoştinţă cu acest text. Vă încurajez pe fiecare să citiţi Acordul, să vedeţi beneficiile acestuia şi oportunităţile de colaborarea mai strânsă cu UE.

Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş: În primul rând la mulţi ani, e prima dată când ne vedem în acest an aici, la Chişinău.  Dupa cum ţineţi minte probabil, anul trecut cu ocazia ultimei mele vizite vă vorbeam de o conferinţă regională ministerială care urma să se organizeze la Chişinău. Este şi rezultatul implicării foarte dinamice a Republici Moldova în tot acest proces de apropiere şi de colaborare cu Uniunea Europeană, a ţărilor din Parteneriatul Estic şi mai ales întru-un domeniu de predilecţie pentru economia Republicii Moldova, e vorba despre agricultură, dezvoltare rurală, industria alimentară.
Şi de aceea, împreună cu  colegul meu, comisarul Štefan Füle, am decis să oraganizăm la Chişinău, Conferinţa regională ministerială în cadrul Parteneriatului Estic privind agricultura şi dezvoltarea rurală. La Conferinţa ministerială, la care astăzi au participat, dincolo de miniştrii agriculturii sau viceminiştri din ţările Parteneriatului Estic, am avut plăcuta surpriză să văd interesul mare pe care l-a stimulat această conferinţă şi în rândul statelor membre ale Uniunii Europene. Am avut 13 sau 14 reprezentanţi la nivel înalt, miniştri sau secretari de stat din state membre ale Uniunii Europene.

Asta arată angajamentul clar al Comisiei Europene de a sprijini Republica Moldova şi ţările din Parteneriatul Estic în drumul european într-un domeniu foarte concret care atinge viaţa cotidiană a noastră, a tuturor. E vorba de alimentaţie, dar e vorba şi de partea economică. Marea parte a ţărilor din Parteneriatul Estic au un sector agricol important şi o mare parte a populaţiei locuieşte în mediul rural. Deci, e vorba de un domeniu în care Uniunea Europeană intervine într-o manieră foarte concretă, pentru că este şi singurul domeniu, pentru care în cadrul Parteneriatului Estic avem un program specific de sprijin a acestui sector. Despre aceste lucruri am discutat astăzi, dar dincolo de această implicare a Comisiei Europene, mă bucur să văd că statele membre ale UE, nu numai că acceptă să sprijine această idee, dar doresc să se implice foarte concret şi să folosească  experienta pe care au acumulat-o în aceşti ani, unele dintre ele ca foste ţări candidate la aderarea la UE. Să folosească această experienţă pentru a ajuta ţările din Parteneriatul Estic, să folosească cât mai repede şi cât mai eficient instrumentele pe care le avem la dispoziţie şi aici mă refer nu numai la asistenţa tehnică a Comisiei Europene, asistenţa financiară, dar mai ales la Acordul de Liber Schimb care este şi pe care îl vedem unul din instrumentele de a ajuta la dezvoltarea şi stimularea dezvoltării economice într-un sector cheie cum este sectorul agroalimentar.
Acordul de Liber Schimb Aprofundat presupune un acces pe piaţa europeană de 500 de milioane de consumatori pentru producători agricoli din aceste ţări. Suntem conştienţi că pentru a avea acces pe această piaţă e nevoie de a corespunde la anumite standarde şi norme pe care le avem în Uniunea Europeană, dar iată vom avea şi instrumentele pentru a ajuta producătorii să se alinieze la aceste standarde. Şi am avut astăzi, la această Conferinţă, şi o prezenţă importantă din partea Băncii Europene de Investiţii cu care vom lucra împreună cu Comisia Europeană tocmai pentru a atinge acestă latură economică de investiţii, pentru a folosi această oportunitate. Deci, acesta este motivul prezenţei mele astăzi aici în primul rând şi vom continua această cale şi în lunile următoare şi anul următor, pentru a  concretiza aceste proiecte.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus