Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-01-22/banca-europeana-de-investitzii-este-interesata-sa-dezvotle-relatziile-cu-republica-moldova-33126.html
Data: Jan 22, 2014 (18:26)

Banca Europeană de Investiţii este interesată să dezvotle relaţiile cu Republica Moldova

Premierul Iurie Leancă a avut astăzi o întrevedere cu vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Wilhelm Molterer. Discuţia s-a axat pe proiectele investiţionale comune aflate în proces de realizare şi perspectivele de dezvotlare a cooperării bilaterale.

Prim-ministrul a menţionat importanţa proiectelor realizate în parteneriat cu BEI pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova şi s-a pronunţat pentru extinderea ariei de colaborare. Acestea vizează în mod special domeniul agriculturii şi cel al infrastructurii drumurilor, dar şi educaţia vocaţională a tinerilor la nivelul standardelor europene, astfel încât investiţiile efectuate de BEI în diferite domenii să creeze locuri de muncă pentru tinerii absolvenţi din Republica Moldova.

Wilhelm Molterer a apreciat progresul înregistrat în realizarea proiectelor în ţara noastră şi a confirmat disponibilitatea BEI de a sprijini Republica Moldova în continuare. 

Astfel, BEI va oferi în continuare asistenţă pentru realizarea proiectelor de reabilitare a drumurilor naţionale şi va susţine financiar proiectele ce vizează  alinierea sistemului vocaţional la necesităţile pieţei de muncă din domeniu. Acest lucru va asigura atât crearea a noi locuri de muncă, cât şi o calitate înaltă a lucrărilor în cadrul proiectelor de infrastructură.

Oficialul a exprimat interesul BEI pentru susţinerea unui proiect  de promovare a exporturilor produselor agricole moldoveneşti în Uniunea Europeană. Proiectul dat va oferi resurse financiare ieftine şi pe o durată mai lungă antreprenorilor din sectorul agricol care vor dori să-şi extindă capacitatea de producţie şi să îmbunătățească  calitatea produselor pentru a se conforma standardelor europene, valorificând astfel oportunităţile oferite de Acordul de Liber Schimb între Republica Moldova şi UE care urmează să fie semnat în acest an, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.