Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.01.2014

Dacian Cioloș: UE a negociat Acordul de comerț liber cu Republica Moldova în favoarea acesteia

Dacian Cioloș: UE a negociat Acordul de comerț liber cu Republica Moldova în favoarea acesteia

Uniunea Europeană a ținut cont de interesele Republicii Moldova atunci când a negociat Acordul de liber schimb cu această țară și cel puțin pe domeniul agriculturii a fost negociat în avantajul acesteia, a declarat într-un interviu pentru portalul moldova.org comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș.

Comisia Europeană nu a negociat acest Acord în intenția de a invada piața moldovenească. UE este o piață cu 500 de milioane de consumatori și nu o piață cu 3 milioane este aceea care face diferența. UE negociază în mod ofensiv acorduri de liber schimb cu piețe mari, acolo unde într-adevăr poate avea un câștig. În acordul de liber schimb cu Republica Moldova, principalul câștig al UE este un sprijin pentru apropierea Republicii Moldova, în plan economic, de UE prin accesul la piața europeană — a declarat Cioloș.

'Din start, cel puțin pentru agricultură și sectorul alimentar, de care m-am ocupat, am negociat în mod asimetric în avantajul Republicii Moldova, în sensul că UE își deschide piața pentru aproape toate produsele agroalimentare pentru toate liniile tarifare cu foarte mici excepții, unde și acolo cotele solicitate de UE au fost la limita nivelului de schimburi comerciale actuale și nu mai mare. Asta înseamnă că și după punerea în aplicare a Acordului, nu vor intra pe aceste domenii sensibile mai multe produse europene decât ceea ce este acum. Și pentru produsele sensibile UE a lăsat Republicii Moldova să-și protejeze aceste domenii sau cu o perioadă de tranziție care poate fi până la 10 ani, adică deschiderea pieței moldovenești față de produsele europene se va face treptat, timp de 10 ani', a declarat comisarul european.

În același timp, el a menționat că odată cu intrarea în vigoare a acordului vor crește și investițiile străine în agricultura Republicii Moldova. 'În momentul în care acest Acord va intra în vigoare, va atrage mai mulți investitori, inclusiv din UE. Vor veni să investească în Republica Moldova tocmai pentru că există această posibilitate de export și asta înseamnă locuri noi de muncă, bani în bugetul de stat pentru taxe care vor fi plătite aici', potrivit comisarului european Cioloș.

Dacian Cioloș urmează să întreprindă joi o vizită la Chișinău, unde se va desfășura o reuniune a miniștrilor agriculturii din statele UE și cele membre ale Parteneriatului Estic, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus