Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.01.2014

Centrul de instruire activă a muncitorilor urmeaza a fi lansat la Strășeni la 1 septembrie 2014

Centrul de instruire activă a muncitorilor urmeaza a fi lansat la Strășeni la 1 septembrie 2014

Centrul de instruire activă (CITA) a forței de muncă urmează a fi lansat în orașul Strășeni odată cu începutul noului an școlar, astfel în viitorul apropiat urmează a fi lansate procedurile de reconstrucție a încăperilor și pregătirea profesorilor. O constatare în acest sens a fost făcută în cadrul întrevederii viceprim-ministrului, ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, cu reprezentanții Asociației germane pentru dezvoltare GIZ și ai Universității tehnice din Ilmenau, aflate în vizită la Chișinău.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a declarat că așteptările de la proiect sunt foarte înalte, acesta urmând să piloteze în Moldova modelul dual, german, de instruire profesională. În context, ministrul Economiei și-a exprimat satisfacția că deja 12 companii au semnat precontracte cu viitorul Centru de instruire activă, iar locomotiva acestui proces o vor constitui companiile germane. Valeriu Lazăr a declarat că Guvernul a alocat 3 milioane de lei pentru reconstrucția spațiului de instruire, lucrările urmând să înceapă în luna februarie.

Profesorul Herfried M. Schneider de la Universitatea tehnică din Ilmenau a declarat că activitățile de până acum s-au concentrat pe două direcții – analiza școlilor germane pentru identificarea utilajului necesar și elaborarea proiectului de reconstrucție a clădirilor Centrului de instruire. Totodată, dl Schneider a declarat că mai multe centre de instruire din Germania sunt interesate să pună la dispoziție profesori pentru Centrul de instruire din Strășeni.

Asociația germană pentru cooperare (GIZ) și-a manifestat acordul prealabil pentru suportul costurilor financiare legate de dotarea cu echipament modern a sălilor de curs și laboratorului, asigurarea cu soft-uri și programe specializate, amenajarea spațiilor de instruire practică în cadrul centului. GIZ este dispusă să acopere costurile legate de dotarea tehnică modernă, în sumă de cca. 2 mln. euro sub forma unui grant. O decizie finală în acest sens urmează a fi luată în luna aprilie a.c.

Centrul de instruire activă, situat în cadrul platformei industriale de la Strășeni, va instrui anual peste o mie de muncitori calificați și circa 100 de manageri operaționali pentru companiile industriale rezidente ale Zonei Economice Libere Bălți, inclusiv sub-zona Strășeni, dar și pentru alte companii care vor dori să participe la noul sistem de instruire.

Potrivit Ministerului Economiei, la baza creării CITA va sta conceptul de instruire duală, ce presupune participarea statului, a instituției educaționale și a companiilor private în procesul educațional. De menționat că utilajele pentru instruirea practică vor fi oferite de companii și vor fi identice cu cele la care cursanții vor munci ulterior, companiile participând activ și la programul de studii, adaptat la necesitățile concrete ale fiecărei întreprinderi.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus