Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.01.2014

Un grup de lucru al PLDM va elabora modificări la Codul Fiscal la capitolul taxe locale

Un grup de lucru al PLDM va elabora modificări la Codul Fiscal la capitolul taxe locale

Un grup de lucru constituit din deputaţi ai Partidului Liberal Democrat din Moldova şi reprezentanţi ai Autorităţilor Publice Locale (APL) va elabora un proiect de lege privind modificarea Codului Fiscal la capitolul taxe locale. La această decizie s-a ajuns în urma consultărilor organizate, astăzi, de PLDM cu participarea primarilor şi deputaţilor liberal-democraţi. Şedinţa a fost moderată de preşedintele PLDM, Vlad Filat.

Decizia de a organiza aceste consultări a fost luată având în vedere faptul că la ultima amendare a Codului Fiscal în ceea ce priveşte taxele locale a lipsit o analiză detaliată a situaţiei în domeniu, nu a existat suficient timp pentru consultarea APL şi nu au fost luate în calcul toate propunerile la subiectul dat făcute în plenul Parlamentului. De asemenea, consultările au fost motivate şi de sesizările parvenite din partea primarilor care s-au plâns că plafonarea de către Legislativ a taxelor locale contravine principiului autonomiei locale şi ar putea afecta bugetele locale.

Primarii prezenţi şi-au expus opiniile referitoare la subiectul plafonării taxelor locale şi au venit cu argumente consistente în favoarea excluderii acestei modificări din legislaţie, or bugetele locale trebuie să aibă capacitatea de a asigura dezvoltarea comunităţilor, de a susţine şi a încuraja micul business şi de a contribui la formarea locurilor de muncă, la dezvoltarea potenţialului economic al localităţilor şi la creşterea bazei fiscale.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a declarat că este necesară o abordare sistemică, instituirea unei administraţii locale funcţionale şi cu o reală autonomie locală. În prim plan trebuie puse transparenţa procesului decizional, dar şi abordarea echilibrată a chestiunii privind acumularea veniturilor.

„Trebuie să asigurăm echilibrul necesar pentru o bună activitate a administraţiei locale, cu respectarea interesului cetăţeanului, dar şi a agenţilor economici. Pe de o parte, este vorba de o autonomie publică locală reală, iar pe de altă parte, trebuie să înţelegem că plătitorii de taxe sunt cetăţenii Republicii Moldova care trebuie să aibă parte de o reglementare foarte clară şi echitabilă. Sunt absolut sigur că, în perioada imediat următoare, vom avea un proiect de modificare a legislaţiei, astfel încât să fie rezolvată problema creată în urma modificării Codului Fiscal. Categoric, această plafonare nu trebuie să existe, însă trebuie să fie stabilite reguli foarte clare privind instituirea acestor taxe pe domenii”, a spus Vlad Filat.

 În urma consultărilor cu primarii, PLDM va propune adoptarea, în regim prioritar, a modificărilor necesare pentru consolidarea bugetelor locale şi va veni cu soluţii care să excludă cazurile de tratament diferenţiat al agenţilor economici, potrivit PLDM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus