Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.01.2014

La Chişinău s-a desfăşurat prima rundă de consultări asupra Agendei de Asociere RM-UE

La Chişinău s-a desfăşurat prima rundă de consultări asupra Agendei de Asociere RM-UE

Astăzi, 16 ianuarie 2014, la Chişinău s-a desfăşurat prima rundă de consultări asupra Agendei de Asociere RM-UE, instrumentul care va pregăti şi asigura implementarea Acordului de Asociere, inclusiv a Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA). Discuţiile au fost conduse de negociatorii - şefi Dirk Schuebel, şef de Unitate în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă, din partea UE, şi Iulian Groza, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, din partea RM. La reuniune au fost invitaţi să participe, în calitate de observatori, şi reprezentanţii regiunii transnistrene.

Consultările au vizat identificarea acţiunilor prioritare care vor fi implementate în următorii 3 ani în baza prevederilor Acordului de Asociere RM-UE.

În ceea ce priveşte dialogul politic şi reformele, prioritate a fost acordată acţiunilor ce ţin de statul de drept, drepturile omului, reforma justiţiei, combaterea corupţiei şi libertatea de expresie. Discuţiile pe marginea politicii externe şi de securitate au vizat consolidarea cooperării RM-UE, inclusiv în partea ce ţine de prevenirea conflictelor şi gestionarea crizelor. O atenţie deosebită a fost acordată capitolului justiţie, libertate şi securitate, în special cu privire la protecţia datelor cu caracter personal, migraţia şi azil, reforma poliţiei, combaterea crimei organizate si managementul frontierei.

De asemenea, au fost evaluate obiectivele de cooperare în domeniul economic. În context, a fost discutat sprijinul pe care UE îl va acorda RM în asigurarea unei economii de piaţă funcţionale în baza armonizării graduale a legislaţiei naţionale la cea europeană, urmărind consolidarea stabilităţii macroeconomice, a unui sistem financiar robust şi a unei balanţe de plăţi durabile.

Referitor la aspectele legate de comerţ, părţile au avut o viziune comună asupra acţiunilor prioritare  în vederea aplicării prevederilor DCFTA, acordând o atenţie specială concurenţei, drepturilor de proprietate intelectuală, măsurilor sanitare şi fitosanitare, statisticii comerciale şi măsurilor ce ţine de eliminarea barierelor tehnice în calea comerţului.

În urma consultărilor de astăzi, textul Agendei de Asociere a fost în mare parte agreat, urmând a fi definitivat în cadrul următoarei runde care va avea loc la Bruxelles, la finele lunii februarie curent.
                     
Potrivit MAEIE, discuţiile dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova pe marginea Agendei  de Asociere au fost  iniţiate la data de 19 decembrie 2013, în cadrul unei videoconferinţe.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus