Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-01-16/iurie-leanca-a-avut-astazi-o-intrevedere-cu-omologul-sau-olandez-mark-rutte-33052.html
Data: Jan 16, 2014 (18:06)

Iurie Leancă a avut astăzi o întrevedere cu omologul său olandez, Mark Rutte

Iurie Leancă a exprimat gratitudine pentru sprijinul Olandei oferit țării noastre în promovarea reformelor și în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

„Deschiderea fără precedent din partea UE faţă de Moldova nu ar fi fost posibilă dacă nu ar exista sprijinul actorilor importanţi, printre care se numără şi Olanda, unul dintre fondatorii UE. Apreciem decizia luată de Guvernul  Regatului Ţărilor de Jos, din decembrie 2013, privind susținerea propunerii Comisiei Europene de includere a cetățenilor moldoveni în lista străinilor care nu necesită viză la intrarea în Uniunea Europeană”, a remarcat Iurie Leancă. Premierul i-a dat asigurări lui Mark Rutte că Moldova va păstra cursul său european.

Oficiaili au discutat despre perspectivele pe care le oferă liberalizarea comerțului cu UE, precum și măsurile necesare în acest sens. ”Urmează să semnăm în curând Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb cu UE. Iar aceasta presupune sporirea calității produselor moldovenești conform standardelor europene.  Experiența Olandei în acest sens este extrem de binevenită pentru țara noastră. Creșterea numărului de investiții olandeze în economia Republicii Moldova este un alt obiectiv”, a afirmat Iurie Leancă.

Un al subiect al discuției l-a constituit activitatea Consiliului oamenilor de afaceri moldo-olandez, creat recent. Vineri, 17 ianuarie, va fi inaugurat Consulatul onorific al Republicii Moldova în Amsterdam, în cadrul căruia vor fi prezentate posibilitățile investiționale pentru comunitatea de afaceri moldo-olandeză.

La final, Iurie Leancă l-a invitat pe omologul său să efectueze o vizită oficială în Moldova. 

Olanda se plasează în topul investitorilor străini din Republica Moldova, domeniile de investiții fiind: telecomunicațiile, sectorul agro-industrial, cel imobiliar, finanțe și construcții. În Republica Moldova sunt înregistrate 96 de companii moldo-olandeze, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.