Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
15.01.2014

Inspectoratul Național de Patrulare a demarat acțiunea „Scăunele pentru copii”

Pe parcursul acestei săptămâni, inspectorii de patrulare monitorizează siguranța în care sunt aduși copiii la grădiniță. Ei patrulează în adiacentul gradinițelor din toate sectoarele capitalei. Oamenii legii le explică șoferilor cât de important este să-și doteze mașina cu un scaun special montat pentru copil și împart șoferilor informații utile care să-I convingă să se gindească la siguranța familiei lor. Cei care nu se vor conforma noilor modificări din Regulamentul Circulației Rutiere vor fi sancționați.
 
Ignorarea necesității de utilare a autovehiculelor cu dispozitive speciale de susţinere, ce corespund masei şi taliei copilului duce la creşterea numărului accidentelor de circulație cu consecințe grave. Potrivit analizei, consecinţele accidentelor petrecute în ultimul an, cu implicarea copiilor, se datorează nerespectării de către unii conducători auto a regulilor de transportare a micuților.
 
Dacă în timpul deplasării copilul nu se află într-un asemenea scaun, poate fi rănit sau chiar poate să-și piardă viața și la viteze reduse sau la frînări bruște. Testele efectuate arată că utilizarea scaunului pentru copii reduce cu 70% mortalitatea copiilor, iar a traumatismelor – cu 60%.
 
Pe parcursul anului 2013 pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 2603 accidente rutiere soldate cu 295 de persoane decedate şi 3.221 traumatizate. Deosebit de alarmant este faptul că în 485 dintre acestea au avut de suferit copiii, 21 dintre care au decedat, iar alţi 545 au fost traumatizaţi.
 
Amintim că în vara anului 2013 au intrat în vigoare noi modificări operate în Regulamentul Circulației Rutiere. Acesta deja nu mai permite transportarea pe brațe a copiilor cu vîrstă de pînă la 7 ani, dar obligă utilizarea în acest scop a unui sistem de reţinere conform standardelor de siguranţă (scăunelul pentru copii), ce corespunde masei şi taliei copilului. Concomitent, pentru copii cu vîrsta de la 7 la 12 ani, este admisă utilizarea și a altor mijloace de adaptare  (pernă specială, scaun de înălţare etc.), care face posibilă aplicarea corectă (bazin/umăr) a centurii de siguranţă din dotarea autoturismului. Va fi stabilită  și interdicția de a transporta copii cu vîrsta mai mică de 12 ani atît pe şaua din spate, cît și în atașul motocicletei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus