Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-01-15/expertzii-agentziei-fiscale-suedeze-sustzin-initziativele-de-reformare-shi-eficientizare-a-sfs-33017.html
Data: Jan 15, 2014 (18:24)

Experţii Agenţiei Fiscale Suedeze susţin iniţiativele de reformare şi eficientizare a SFS

Perspectivele de colaborare dintre IFPS şi Agenţia Fiscală Suedeză pentru anii 2014-2016, necesitatea fortificării statutului SFS, deservirea contribuabililor şi asigurarea unei comunicări eficiente, acestea au fost subiectele prioritare de pe agenda întrevederii de astăzi a Şefului IFPS, Ion Prisăcaru, cu reprezentantul SIDA, Carina Silbo, expert pe termen lung din partea Agenției Fiscale Suedeze.

În cadrul dialogului, părţile au opinat în favoarea consolidării statutului SFS, ca instituţie publică ce este responsabilă de un domeniu extrem de important pentru stat – acumularea de venituri la Buget. În acest context, Ion Prisăcaru a adus mai multe exemple din Vest, dar şi din spaţiul ex-sovietic – Ucraina, Azerbaidjan, Rusia –, ţări în care autoritatea fiscală naţională are statut de minister. Gestionarea eficientă a proceselor de acumulare de venituri la Buget presupune şi existenţa unei structuri specializate, integră, cu un sistem unic, care să dispună de pârghii şi mecanisme adecvate. În acest sens, a declarat Ion Prisăcaru, a fost creat un grup de lucru, care, timp de o lună, va elabora baza legală a unui asemenea proiect.

Cu referinţă la noile politici de activitate a SFS, Ion Prisăcaru a mai menţionat că actuala conducere a IFPS acordă o atenţie sporită comunicării, fiind elaborată şi o Strategie de comunicare, unele prevederi ale acesteia fiind deja implementate în practică. Şeful IFPS a mai specificat că strategia de comunicare trebuie să fie piatra de temelie a deservirii contribuabililor. De asemenea, şeful autorităţii fiscale a relevat şi eforturile depuse pentru a elabora metodologia planificării controlului fiscal în baza analizării riscurilor, fiind, practic, concretizaţi indicatorii de risc pentru 2014. Este pe final şi elaborarea Programului de conformare 2014, la elaborarea acestuia ţinându-se cont de experienţa anilor trecuţi.

Expertul suedez a apreciat înalt eforturile şefului autorităţii fiscale naţionale orientate spre modernizarea şi eficientizarea SFS şi şi-a exprimat încrederea că linia de colaborare a IFPS cu Agenţia Fiscală Suedeză se va solda cu rezultate pozitive, atât pe dimensiunea reformării instituţiei, cât şi în sensul relaţionării eficiente cu contribuabilii. Doamna Carina Silbo a menţionat că Strategia de comunicare a IFPS conţine foarte multe lucruri bune şi a exprimat deschiderea părţii suedeze spre o conlucrare fructuoasă, care să genereze rezultate palpabile atât pentru autoritatea fiscală, cât şi pentru contribuabili, întreg mediul de afaceri, anunță Serviciul de presă al IFPS.