Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.01.2014

Declarațiile Premierului Iurie Leancă după ședința Guvernului din 15 ianuarie 2015

Declarațiile Premierului Iurie Leancă după ședința Guvernului din 15 ianuarie 2015

„Vreau să vă urez tuturor un an bun, cu sănătate, cu bucurii de la cei dragi și pentru toți noi să fie un an pozitiv. Vreau să vă zic câte ceva despre planul 2014, totuși suntem la început de an și avem anumite obiective pentru acest an. Foarte succint am să vă prezint prioritățile pentru anul 2014.

Pentru 2014 în linii mari și tot ce ne-am propus pentru 2013 rămâne în vigoare. Am zis la începutul ședinței de Guvern despre faptul că astăzi a venit o misiune a FMI-ului. Am avut o dezbatere pe rezultatele anului 2013, obiectivele pentru 2014 și parametri principali de cooperare a Republicii Moldova cu FMI. Știți că experții de la misiune se vor afla în Republica Moldova două săptămâni. După prima discuție eu sunt încrezător că vom reuși să găsim compromisuri pe toate subiectele și să avem un nou Program.
 
Acest Program care va fi, în primul rând, încă o dovada a durabilităţii şi corectitudinii politicilor economice pe care le promovează Guvernul Republici Moldova. Am spus şi la începutul şedinţei de Guvern şi vreau să reiterez acest lucru ceea ce au spus colegii de la FMI - rezultatul spectaculos al dezvoltării, creşterii economice cel puţin în primele  nouă luni din 2013, opt la sută se datorează  unor politici economice realizate şi concepute. Iată că în 2014 promovarea aceleiaşi politici şi fiscale şi financiare şi monetare, precum şi reforme în continuare structurale şi îmbunătăţirea mediului de afaceri, eliminarea constrângerilor şi ce am discutat astăzi - educaţia vocaţională vor fi obiective prioritare.

Asta ne va permite să menţinem acest ritm pozitiv de creştere economică, chiar dacă eventual nu va fi de 8 la sută, fiind că raportul de comparaţie se va face cu 2013. Dar acum prevederile sunt bune, avem acest optimism că anul 2014 va marca o creştere economică pozitivă. Sigur că va trebui, după cum spuneam să ne axăm şi mai intens  pe tot ce înseamnă constrângeri, bariere, pe eliminarea standardelor învechite care vin din perioada sovietică şi să le înlocuim cu standardele europene care înseamnă şi costuri mai mici, care înseamnă şi proiectări mai raţionale. Sigur că asta va însemna că, va trebui mult mai eficient să lucrăm pe un subiect-cheie cum este atragerea investiţiilor în economia Republicii Moldova, pentru că aceasta ne va permite să continuăm  să creăm locuri de muncă, asta ne va permite să creştem acest potenţial cu valoare adăugată de export. Asta ne va permite să facem ca economia noastră să fie una sustenabilă, astfel încât locurile de muncă în continuare sunt o prioritate.

Vă spuneam despre eliminarea acestor constrângeri din economie, stimularea sectorului privat, fireşte accesul la finanţe. Pot să vă anunţ că la începutul lui februarie aşteptăm vizita la Chişinău a preşedintelui Băncii de Investiţii şi preşedintele Băncii de  Reconstrucţie într-o vizită comună pentru a discuta mai multe proiecte, inclusiv proiectul care va permite  întreprinzătorilor noştri, în special celor din agricultură, să aibă acces la bani pe termen lung şi bani ieftini, astfel încât competitivitatea produselor moldovenești să crească.

Anul acesta ne vom axa și în continuare pe ceea ce se numește calitatea vieții, începând cu lupta împotriva fumatului, în mod special în zonele publice, sper că ați notat despre proiectul aprobat în Guvern. Sper că colegii din Parlament vor fi la fel de deschiși  față de necesitatea de a avea o campanie și reglementări mult mai dure în acest domeniu să salvăm vieți omenești, să nu cheltuim bani pentru tratarea bolilor din cauza fumatului și pentru cei care fumează activ și pasiv, dar pentru a ne orienta pe altceva.

Sigur că, calitatea vieții înseamnă apă, și proiecte, apeducte, în localitățile noastre, dar proiecte cu maximă eficiență din banii proprii, din banii donatorilor. Va fi o prioritate extrem de importantă şi infrastructura, începând cu drumuri, terminând cu infrastructura energetică. Interconexiunile despre care am vorbit, urmează să avansăm pe ele. Sigur că creșterea economică are sens atunci, în mod special, când putem din asta genera venituri la buget și prin asta să creștem, să îmbunătățim condițiile sociale pentru cetățenii din Republica Moldova.

Mă refer și la venituri mai mari pentru diverse categorii, astfel încât cetățenii din Republica Moldova să simtă aceste schimbări spre bine. Despre educație am vorbit, educația vocațională, în mod special, va fi o prioritate. Avem deja exemple pozitive, realizate cu partenerii noștri de dezvoltare din străinătate, iar cum astăzi ați auzit despre faptul că vom beneficia de un sprijin, granturi, subliniez granturi, nu împrumuturi din partea Comisiei Europene, în mod special pentru educația vocațională. Și aceste 20 de milioane de euro despre care am vorbit, vor veni să complementeze eforturile RM, din resurse proprii să îmbunătățească situația în educația preșcolară, în mod special.


Lupta împotriva corupției rămâne a fi un obiectiv de anvergură, și unul prioritar.

Accelerarea reformei în justiție: sper că ați notat primele elemente pozitive, inclusiv decizia de ieri, recomandarea CSM-ului în acest sens, acțiunile anterioare, astfel încât reforma în acest domeniu prioritar, reforma în Procuratură va fi la fel de importantă, continuarea reformei în poliție, aplicarea pachetului de legi anticorupție. Sigur că, elementele care țin de e-guvernare elimină aceste riscuri de corupție și sunt extrem de importante și sper că în acest vom reuși să extindem zona serviciilor prestate prin internet și totodată să îmbunătățim calitatea acestor servicii. Vom lansa și factura fiscală electronică și registrul contoarelor. Deci avem suficiente obiective.

Nu în ultimul rând, tot ce ține de integrarea europeană. În acest an vom semna Acordul de Asociere, vom semna Acordul de Liber Schimb. Sunt încrezător că vom obține regimul fără de vize, iar pentru a ne pregăti să beneficiem de avantajele, prevederile acestor acorduri, trebuie să muncim foarte mult. În momentul în care vom avea zona de liber schimb, trebuie să facem în așa încât mărfurile moldovenești să un acces mult mai mare, mult mai larg, mai plenar pe piețele europene, 500 de milioane de consumatori cu capacitate de cumpărare mare, asta înseamnă un mare beneficiu pentru producătorii din Republica Moldova.

Astfel încât să avem suficientă rațiune, maturitate, să facem așa încât toți cei cu responsabilitate în Republica Moldova să joace un rol constructiv, un rol creativ, și nu unul care ar putea crea zone de tensiune, cu interese de a destabiliza situația ş.a.m.d. Deci, eu îmi doresc mie și doresc tuturor cetățenilor din Republicii Moldova ca acest an să fie un an bun. Vă mulțumesc.„

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus