Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.01.2014

Compania responsabilă de construcția pavilionului Republicii Moldova pentru Expoziția Mondială „Milano 2015” va fi selectată în urma unui concurs internațional

Potrivit Ministerului Economiei, decizia a fost luată de Comitetului organizatoric pentru pregătirea participării Republicii Moldova la Expoziţia Mondială „Milano-2015”, ce s-a  întrunit la 14 ianuarie curent.

Valeriu Lazăr, care este și Comisar național și președinte al Comitetului Organizatoric, a ținut să precizeze importanța unei pregătiri riguroase pentru expoziția mondială din 2015:”Peste 20 de milioane de vizitatori sunt așteptați la Expo Milano-2015, astfel   Moldova are o ocazie unică, pe care trebuie să o exploateze la maximum, pentru promovarea Republicii Moldova la nivel mondial, ca țară producătoare de alimente de calitate prin tehnologii durabile.”

Planurile de acțiuni și de finanțare pentru Expo Milano 2015, ce au fost aprobate în ședință, prevăd cheltuieli estimate la 24 de milioane de lei, pentru anul 2014.  15 milioane de lei vor  fi alocați din bugetul de stat, iar pentru restul cheltuielilor urmează a fi identificați parteneri interesați în a susține participarea Republicii Moldova la Expoziția Mondială de la Milano.
În primul trimestru al anului v-a fi lansat concursul de selectare a  companiei care va elabora proiectul de execuție și construcție pavilionului Republicii Moldova la Expoziţia Mondială „Expo - 2015”, Milano, Italia.

Genericul pavilionului Republicii Moldova este”Energia soarelui. Energia vieții” și va include trei subteme: energia pământului, energia poporului și energia vieții. Acesta completează și dezvoltă tema Expo Milano-2015: ” Hrănirea Planetei. Energie pentru viaţă”, și extinde conceptul expoziției de la asigurarea dreptului şi accesului tuturor oamenilor de pe planetă la hrană de calitate, inofensivă şi în cantităţi suficiente, la cel de eficiență energetică, prin utilizarea deplină a avantajelor naturii regândind modul de utilizare a energiei.
Elementul de atracție al pavilionului va fi instalația “Floarea Solară” ce reprezintă o tulpină care iese din pământ având în capăt  un cub triplu de oglinzi, ce va urmări mişcarea soarelui şi va reflecta razele solare spre cubul de deasupra pavilionului. Efectul Solar va fi vizibil de departe, iar vizitatorii EXPO 2015 vor fi tentați să descopere Pavilionul Moldovei.

Un alt element cheie al pavilionului constă în prezentarea simultană pe trei ecrane a unui film documentar-artistic, despre ansamblul de dans „Joc”, dansul fiind considerat întruchiparea caracterului, puterii și energiei poporului. Proiecția va fi vizibilă atât în interior și cât și în  exteriorul pavilionului datorită pereților transparenți.

Floarea Solară și proiecția documentarului vor atrage vizitatorii către zona în care vor fi expuse produsele moldovenești. Aici, vor putea fi savurate produsele naturale din fructe și legume ecologice, într-o manieră inedită, având parte de o prezentare digitalizată a întreg procesului de preparare, de la plantarea fructelor până la produsul ce se află în mâna vizitatorului. Totodată  vor avea loc degustații ale vinurilor organice și preparatelor specifice bucătăriei moldovenești.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus