Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.01.2014

Banca Naţională a Moldovei a semnat un acord cu instituţii de profil din Coreea

Banca Naţională a Moldovei a semnat un acord cu instituţii de profil din Coreea

Astăzi, a fost încheiat un acord de colaborare între Banca Naţională a Moldovei şi două instituţii din Republica Coreea: Comisia de Supraveghere Financiară şi Institutul de Finanţe din Coreea.

Comisia de Supraveghere Financiară deţine funcţiile generale de supraveghere în domeniul financiar. În special, acestea vizează acordarea licenţelor în mediul de afaceri pe acest segment economic, revizuirea şi elaborarea reglementărilor în domeniul financiar şi formularea politicilor aferente.

Institutul de Finanţe din Coreea cercetează şi analizează metodic sistemele financiare din ţara respectivă şi cele internaţionale, precum şi politicile din sectorul dat şi cele ale instituţiilor financiare din Coreea şi din exterior.

Acordul menţionat prevede un cadru formal de cooperare în domeniile privind sistemele de plăţi şi supravegherea bancară. În principal, acesta reflectă schimbul de informaţii şi asistenţa în cercetări, prin prisma interesului comun pentru eficienţă în reglementare şi supraveghere.

Coreea de Sud pe parcursul ultimului deceniu a reuşit să atingă performanţe înalte în dezvoltarea infrastructurii sistemelor de plăţi, inclusiv la capitolul inovaţii. Este de menţionat, în acest sens, utilizarea în calitate de instrumente de plată a telefoanelor mobile, precum şi a monedei electronice pentru diverse tipuri de plăţi, inclusiv în transportul public. De asemenea, Coreea de Sud are o practică de succes în aplicarea schemelor locale de achitări cu carduri de plată şi implementarea soluţiilor complexe de debitare directă.

În acest context, acordul semnat va facilita crearea premiselor relevante pentru implementarea în Republica Moldova a soluţiilor inovaţionale în domeniul sistemelor de plăţi şi a instrumentelor de plată avansate, inclusiv prin analiza şi preluarea experienţei internaţionale reuşite.

Cooperarea în domeniul supravegherii bancare va avea ca scop fortificarea capacităţii BNM de supraveghere şi de identificare a măsurilor ce ţin de prevenirea dificultăţilor în bănci.

Acordul semnat prezintă, de asemenea, o posibilitate de consultare între autorităţi, la necesitate, pentru îmbunătăţirea capacităţii de contribuţie a acestora la dezvoltarea sectorului financiar în ambele ţări, anunță Serviciul de presă al Băncii Naționale a Moldovei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus